sc Heerenveen volledig weggespeeld door Feyenoord

Foto: sc Heerenveen/FPH

ROTTERDAM - sc Heerenveen is zaterdag in de kuip in Rotterdam vernederd door regerend landskampioen Feyenoord. 

Het duel eindigde in 6-1. Na twintig minuten stond het al 3-0. Het enige goede nieuws voor Heerenveen was misschien wel dat Sven van Beek na maanden blessureleed terugkeerde in de wedstrijdselectie. Hij mocht ook direct in de basis beginnen omdat Pawel Bochniewicz op de training van vrijdag geblesseerd was geraakt.

Verder maakte Denzel Hall zijn basisdebuut, Hussein Ali zat op de bank. Osame Sahraoui keerde terug in het basiselftal. Hij verving de geschorste Charlie Webster.
 
Na negen minuten kreeg Heerenveen nog de eerste kans van de wedstrijd. Feyenoorddoelman Timon Wellenreuther verwerkte een schot van Sahraoui niet goed, waardoor de rebound voor de voeten van Simon Olsson kwam. Zijn schot ging rakelings naast.

Feyenoord al snel op 2-0

De eerste kans voor Feyenoord was direct raak. Luka Ivanusec kreeg de bal aan de linkerkant van het veld, dribbelde naar binnen toe en haalde doeltreffend uit. Drie Heerenveenverdedigers stonden erbij en keken ernaar.

Het was het begin van een hele zware wedstrijd voor de Friezen. Na 16 minuten lag de tweede Rotterdamse treffer er ook al in. Na een flitsende combinatie tussen Igor Paixão en Santiago Gimenez kwam Mats Wieffer alleen voor doelman Andries Noppert. De middenvelder maakte geen fout: 2-0.
 
Feyenoord nam geen gas terug en drukte binnen 20 minuten door naar 3-0. Paixão kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot buiten bereik van Noppert raak. De doelpunten vielen eenvoudig, want Heerenveen deed in minuut 25 iets terug. Waar hij eerder in de wedstrijd nog mistte, schoot Olsson nu wel raak: 3-1. Daar ging een mooie dribbel aan vooraf.
 

3-1 bij rust

Van een ommekeer was echter geen sprake, want Feyenoord bleef de betere partij. De Rotterdammers lieten in het tweede gedeelte van de eerste helft wel zien dat ze ook schoten kunnen missen. Zo kreeg Giménez de bal er tot twee keer toe niet in. Zo stond het bij de rust nog 'slechts' 3-1 en dat was op basis van de krachtsverhoudingen mager.
 
Na rust was de eerste mogelijkheid ook voor Giménez. De Mexicaan stond na een goede loopactie helemaal vrij in het strafschopgebied, maar kopte tegen de lat.
Ook Quinten Timber had het vizier niet op scherp staan. Hij kreeg de bal na een goede actie van Calvin Stengs en schoot, bijna voor open goal, naast.

Na een uur viel de 4-1 dan toch. Na een voorzet van Quilindschy Hartman tikte Giménez de bal in de goal. Daarmee was Feyenoord nog niet klaar: zes minuten later ging Paixão gemakkelijk Mats Köhlert voorbij. Yankub Minteh promoveerde zijn voorzet op fraaie wijze tot een doelpunt: 5-1.

De malaise hield maar aan voor Heerenveen. In de 72ste minuut maakte Ondrej Lingr de 6-1 voor Feyenoord. Hij verschalkte Noppert in de korte hoek na een passje van Minteh. Het was het laatste doelpunt van de wedstrijd.

In de eredivisiegeschiedenis had Heerenveen tot nu toe twee keer met 6-0 verloren (tegen NAC Breda in 1993 en tegen FC Twente in 2008). De grootste nederlaag ooit bleef de Friezen dus net bespaard, maar er zal niemand bij Heerenveen zijn die daar om kan lachen.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden