SC Heerenveen Vrouwen voorzitter Jessica Roosenburg

grootdefryskemarren
Afbeelding

Het vrouwenvoetbal in ons land zit steeds meer in de lift. Sinds de Leeuwinnen in 2017 het EK wonnen en een tweede plek veroverden op het WK in 2019, behoort Nederland tot de top van vrouwenvoetballanden ter wereld. Grote namen als Vivianne Miedema, Sharida Spitze, Lieke Martens en Shanice van de Sanden begonnen hun prof voetbalcarrière bij SC Heerenveen Vrouwen. GrootHeerenveen dook samen met voorzitter Jessica Roosenburg de dug-out in. “Heerenveen is een echte familieclub en daar horen vrouwen bij.”

“Ik ben opgegroeid in een profvoetbalfamilie”, zegt Jessica Roosenburg, voorzitter van SC Heerenveen Vrouwen. “Mijn vader, mijn oom, mijn neefje en mijn opa voetbalden allemaal op hoog niveau. Mijn opa speelde onder andere voor ADO Den Haag en Helmond Sport, hij was samen met Faas Wilkens de eerste betaalde prof in het buitenland, ook voetbalde hij met Abe Lenstra in het Nederlands Elftal. Mijn vader André Roosenburg voetbalde jaren bij Cambuur. Ik heb zelf nooit aan voetballen gedaan, in mijn jeugd was er ook geen meisjesvoetbal. Wel kon ik goed meekomen met sport, vooral balsporten waren favoriet bij mij.”

Iets betekenen 

Roosenburg is mede-eigenaar van Connection Company en Arena Company. Binnen Connection Company werkt ze bij veel verschillende bedrijven met leiders en teams. “Een aantal jaren geleden was de stichting SC Heerenveen Vrouwen gestopt vanwege financiële problemen”, legt ze uit. “Er kwam een interim bestuur waar de directeur van Sport Fryslân in zat en Sport Fryslân was weer een klant van mij. Ze vroegen mij of ik in het bestuur wilde van een nieuw op te richten stichting, de ‘Stichting Vrouwenvoetbal Noord-Nederland’. Ik zei niet meteen ‘ja’. Ik had wel bestuurlijke ervaring, maar wilde even nadenken over mijn plek, mijn rol in het bestuur. Maar ik wilde graag leren en begeleid zelf ook leiders, dus ik waagde de sprong. Ook wilde ik graag wat betekenen voor de maatschappij in de vorm van vrijwilligerswerk. Informeel ben ik nu ruim drie jaar voorzitter, formeel ben ik dat op 1 november dit jaar. Het leren is gelukt. Als je je ogen gericht houdt op het doel, dan kom je een heel eind.” 

Trots 

Het waren roerige tijden voor de nieuwe stichting. Er zat geen vet op de botten, door corona was het stadion dicht en kon er weinig tot niets georganiseerd worden. “Maar het gaat nu goed”, vertelt ze enthousiast. “We hadden financieel een te grote broek aan en hebben er als club uiteindelijk voor gekozen om terug te gaan naar onze roots, dat wil zeggen, terug naar wat we altijd waren, een opleidingsclub. Vivianne Miedema, Sharida Spitze, Lieke Martens en Shanice van de Sanden zijn allemaal bij ons begonnen en stroomden daarna door naar grote (buitenlandse) clubs. Ook leuk om te vertellen, is dat Kerstin Casparij – een echte Heerenveense – van SC Heerenveen naar Twente is gegaan en daarna naar Manchester City. Op het EK onlangs maakte ze haar basisdebuut. Op dit moment gaan er weer twee spelers van onze club naar Amerika. We zijn heel trots op de uitstroom naar grotere clubs zoals Ajax (2), PSV (1), Twente (1) en Essen (1).”

Foppe de Haan

Om aan talentvolle spelers te komen, wordt er geworven. “Dit doen we door tien keer per jaar open clinics te geven. Scouts van onze club scouten zowel jongens als meisjes bij deze clinics. Uit deze trechter komen jonge spelers die in een talententraining hun kunsten mogen vertonen, daaruit komt de uiteindelijke selectie. We hebben net weer selectietrainingen gehad voor onze nieuwe Academie. Er is een talentvolle groep, het ‘Beloftenteam’ onder leiding van Tim Zandstra. Vier spelers daarvan zijn overgegaan naar de eerste selectie, er is een groep gebleven en de rest is gescout door Foppe de Haan, Jacco Koops - die bekende watersporters zoals Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberghe coachte – en Theo Timmermans. Foppe is innovatief en gewoon een super gave man. Hij werkt samen met Jacco en Tjalling van den Berg, turncoach en eco-coach (zorgt voor balans tussen spierkracht en het mentale stuk, red.). Hans Schrijver heeft als hoofdcoach een mooie uitdaging aangenomen en daar zijn we tot dusver erg tevreden over. Met ons allen hebben we de ambitie om het vrouwenvoetbal naar het niveau van Olympische topsport te brengen.”

Integratiejaar

“Als je puur zou letten op het brein, dan zouden meisjes eerder moeten beginnen met voetballen”, vervolgt ze. “Maar over het algemeen beginnen ze zes jaar later dan de jongens, ze hebben daarom een achterstand in atletisch vermogen. Ook is er qua spieropbouw en conditioneel nog een hoop te winnen. Maar niet alleen op dat vlak, het vrouwenvoetbal willen we ook naar een hoger plan trekken door te integreren met de mannen van SC Heerenveen. Eigenlijk zitten we nu in een soort integratiejaar. We willen onderdeel worden van de BVO (Betaald Voetbal Organisatie, red.), dat wil zeggen, een voetbalclub uit de ere- of eerste divisie. Momenteel zitten er elf vrouwenclubs in de eredivisie. De meeste daarvan horen bij de BVO.”

Breder trekken dan voetbal

SC Heerenveen Vrouwen trekt er vijf jaar vooruit om door te selecteren en de opleiding ook breder te trekken dan alleen voetbal. “De insteek van Jacco is om topvoetbal en topsport te combineren. Tijdens het afgelopen EK was heel goed te zien dat andere landen ons links en rechts inhaalden, dus de aanpak in het vrouwenvoetbal zal echt anders moeten. Landen om ons heen investeren veel in vrouwenelftallen, voorheen investeerde de KNVB 50.000 euro per jaar in damesvoetbal. Dat is helaas niet meer zo. Wat wel vast en zeker is, is dat als je bij ons komt voetballen je beter wordt. Doordat de Academie nieuw is, zijn we aan het aftasten, maar we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: we willen verschil maken in het vrouwenvoetbal. En ik kan niet anders zeggen dan dat de energie zeer positief is.”

Nog veel stappen te zetten

De gelijkheid in het voetbal tussen mannen en vrouwen is nog ver te zoeken. Er worden voorzichtig stapjes gemaakt, maar er is nog een hoop werk te doen. “In het mannenvoetbal is alles zo goed geregeld. Bij de vrouwen is het al moeilijk om een goede fysiotherapeut te vinden. We drijven op vrijwilligers en sponsors, daar zijn we echt nog naar op zoek. Dus als mensen zich geroepen voelen… Ik ben zeer voor gelijke kansen, daar droom ik echt van, maar ik vind ook dat je het moet verdienen. Het vrouwenvoetbal is echt nog niet op het niveau van het mannenvoetbal. Mijn opa kreeg honderd gulden bij winst, vijftig gulden bij gelijkspel en helemaal niets bij verlies. Er was geen CAO. Maar dat is voor de mannen allemaal enorm verbeterd, voor de vrouwen hebben we nog veel stappen te zetten. De financiën en de licentie-eisen moeten daarvoor bij elkaar komen.”

“Vol Wembly Stadium is fantastisch”

Roosenburg kijkt er naar uit om het vrouwenvoetbal te integreren met de mannen bij SC Heerenveen. “Volgend seizoen wordt de organisatie in elkaar vervlochten”, zegt ze tot besluit. “Dan zijn we één merk, dat is commercieel en communicatief zoveel beter. Sponsors denken vaak: ‘Ik sponsor de mannen en dus ook de vrouwen van SC Heerenveen’. Dat is niet zo. We hopen dat wij als volwaardig onderdeel van SC Heerenveen meer vrouwen in het stadion krijgen en dat we andere bedrijven aan ons kunnen binden. Op die manier kunnen we een toegevoegde waarde zijn voor de club. Bij de finale van het EK vrouwenvoetbal in Wembley zaten 87.000 supporters. Engeland investeerde veel in het vrouwenvoetbal en dat was te merken. Zo’n vol stadion dat is toch fantastisch? En het wordt alleen maar mooier.”

Tekst: Amanda de Vries

Beeld: Wesley van Dam