sc Heerenveen wint Friese derby tegen tien man van Cambuur

Sport

LEEUWARDEN - Met een man meer was sc Heerenveen de beste in de Friese derby. In het Cambuurstadion werd het 1-2. Henk Veerman scoorde tweemaal voor de bezoekers.

Al na tien minuten kwam Heerenveen op voorsprong door een strafschop, die Henk Veerman verzilverde na hands van Calvin Mac-Intosch.

Twee minuten later stond Cambuur plotseling met tien man, na een discutabele rode kaart voor Doke Schmidt. Hij maakte een overtreding op Tibor Halilovic. Even vloog de vlam in de pan op het veld met een opstootje.

Na de rode kaart voor Cambuur liet Heerenveen het afweten. Tegen alle verwachtingen kwamen de tien van Cambuur steeds beter in de wedstrijd en na 30 minuten was het weer gelijk.

Een vrije trap van Maulun eindigde op het hoofd van Uldrikis, en die kopte de bal tegen de touwen: 1-1.

Het Cambuurdoelpunt schudde Heerenveen wakker. Aan het begin van de tweede helft kreeg Henk Veerman een dot van een kans, maar hij schoot de bal hard over.

Even dacht Cambuur nog een penalty te krijgen, nadat de bal in het strafschopgebied bij Joey Veerman tegen de arm aan komt, maar scheidsrechter Makkelie was duidelijk: de hand was naast het lichaam, en dan is er geen sprake van hands. Een aantal mensen in het stadion protesteerde, maar dat haalde niets uit.

De Leeuwarder hielden lang stand, maar na een misser van Tibor Halilovic maakte Henk Veerman gedaan werk. Minder dan 10 minuten voor het einde van de wedstrijd kopte hij de bal hard achter doelman Sonny Stevens.

De slotfase was zeer hectisch: er werd steeds meer geschreeuwd, en na het laatste fluitsignaal moesten de stewards er aan te pas komen om de spelers uit elkaar te houden.

Op de ranglijst is het gat tussen de nummers acht (Cambuur) en negen (Heerenveen) nu nog maar twee punten.