sc Heerenveen wint in eigen huis van Fortuna Sittard

Sport

HEERENVEEN - Heel even werd het nog spannend, maar sc Heerenveen heeft zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion zijn tweede overwinning op rij binnen. Het fundament voor de winst op Fortuna Sittard (2-1) werd in de eerste helft gelegd.

Toen waren de Friezen namelijk veel beter dan Fortuna Sittard. Sydney van Hooijdonk en Milan van Ewijk scoorden. Laat in de wedstrijd deed Burak Yilmaz met een strafschop iets terug, maar dichterbij kwam Fortuna niet.

Heerenveen, dat in dezelfde opstelling begon als de afgelopen twee weken, ging flitsend van start. De elf van Kees van Wonderen drukten Fortuna Sittard ver terug op eigen helft. Dat leverde al snel een paar flinke kansen op. Milan van Ewijk had de 1-0 op de schoen na een fraaie pass van Thom Haye, maar de rechtsback stuitte op doelman Ivor Pandur. Vlak daarna raakte Tibor Halilovic de paal.

Het fris spelende Heerenveen kwam in de 22e minuut op een verdiende voorsprong. Sydney van Hooijdonk letten goed op bij een van richting veranderd schot van Amin Sarr en kon de bal van dichtbij binnen werken. Voor Van Hooijdonk was dat al zijn tiende doelpunt in totaal voor Heerenveen, in zeventien wedstrijden. Van dit seizoen was het zijn vierde, nadat hij vorige week tegen Vitesse al drie keer scoorde.

Vier minuten later liet Fortuna voor het eerst in aanvallend opzicht van zich horen. Verdediger Dimitrios Siovas kopte bij een hoekschop net naast het doel van Andries Noppert. Het bleef echter Heerenveen dat het vaakst gevaarlijk werd. Halilovic stelde Pandur op de proef met een hard afstandsschot, maar de Kroatische doelman had een antwoord in huis op de poging van zijn landgenoot.

Vlak voor rust verdubbelde Van Ewijk de Friese voorsprong. Fortunaverdediger Mickaël Tirpan verspeelde de bal diep op eigen helft. Via Mats Köhlert en Sarr belandde de bal bij Van Ewijk, die vanaf de rand van het zestienmetergebied raak schoot.
De bezoekers kwamen beter uit de kleedkamers. Heerenveen werd zomaar onder druk gezet, wat de hele eerste helft niet was gebeurd. Noppert redde knap op een hard schot van Mats Seuntjes.
Na tien minuten was die druk wel voorbij, maar bij de thuisploeg liep het wel zichtbaar minder goed dan voor de rust. Het was allemaal wat slordiger, waardoor grote kansen ook schaarser werden.
Halilovic probeerde het met een hard schot, maar de sterk keepende Pandur haalde de bal uit de hoek.
Tien minuten voor tijd vaarde het publiek weer even op. Invaller Simon Olsson speelde Arianit Ferati uit met een mooie actie en gaf de bal breed op Van Hooijdonk. Zijn schot werd door Pandur uit de kruising gehaald.

Heerenveen zat op rozen, maar in de slotfase kwam zomaar de spanning terug. Na een slechte terugkopbal van Sven van Beek trok Joost van Aken een strafschop voor de bezoekers. Yilmaz schoot de strafschop zelfs binnen en dat betekende dat Noppert na drie wedstrijden en ruim 83 minuten voor het eerst was gepasseerd in het shirt van Heerenveen. Op papier was de spanning terug, maar dichtbij de gelijkmaker kwam Fortuna niet. Het bleef 2-1.