sc Heerenveen wint opnieuw Friese Derby

Sport

LEEUWARDEN - sc Heerenveen heeft zondagmiddag opnieuw de Friese derby tegen SC Cambuur gewonnen. In het Cambuurstadion werd het 1-2 voor de ploeg van trainer Kees van Wonderen.

Heerenveen stond al binnen de minuut op achterstand, maar draaide de wedstrijd daarna om.
In de opstelling van Cambuur waren twee wijzigingen in vergelijking met de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen NEC (0-0). Marco Tol was er door een blessure niet bij.

Hij werd vervangen door Léon Bergsma. Verder was er een basisplaats voor Mees Hoedemakers. Silvester van der Water zat op de bank.

Ook Heerenveentrainer Kees van Wonderen stuurde twee andere spelers het veld in dan afgelopen week in de wedstrijd tegen Feyenoord (1-2 verlies). Rami Kaib en Anas Tahiri zaten op de bank. Voor hen speelden Rami Al Hajj en Osame Sahraoui. Dat betekende dat Mats Köhlert weer linksback was in plaats van aanvaller.

Binnen de minuut lag de eerste bal al in het net. Köhlert liet zich makkelijk van de bal af zetten door Michael Breij. Die gaf de bal voor op Bjørn Johnsen. De Noorse spits nam de bal in één keer op de pantoffel en doelman Xavier Mous was kansloos: 1-0.

Cambuur bleef ook na de openingstreffer sterker. In de zesde minuut had Breij na een goede combinatie met Johnsen de 2-0 moeten maken, maar oog in oog met Mous schoot de aanvaller de bal naast.

Na een kwartier ging de Cambuurstorm liggen en langzaamaan kwam Heerenveen beter in de wedstrijd. Dat leverde niet veel kansen op, maar de eerste mogelijkheid die de ploeg kreeg, was wel meteen raak. Een voorzet van Ché Nunnely werd niet goed weggewerkt door de verdediging van Cambuur. De bal kwam voor de voeten van Sahraoui, die niet twijfelde en de bal tegen de touwen roste: 1-1. Het was zijn eerste doelpunt in dienst van Heerenveen.

Gelijkspel bij rust

Cambuur was het toen even kwijt. Heerenveen was via een kopbal van Nunnely zelfs dichtbij de 1-2, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen. Datzelfde gold even later voor Pawel Bochniewicz, die gevaarlijk werd uit een hoekschop.

Pas in de slotfase van de eerste helft liet Cambuur wat meer van zich zien. Een aardige aanval leidde uiteindelijk tot een bikkelhard schot van Mitchel Paulissen, maar die inzet ging naast de goal van Heerenveen. Zo was het na 45 minuten voetbal 1-1.

Na rust ging het duel op en neer. Kansen waren er echter amper in deze fase. Na 62 minuten werd Heerenveen gevaarlijk. Rami Al Hajj draaide zich met een knappe voetbeweging goed vrij en schoot de bal maar net naast.

Even later was het wel raak voor de Feansters en de manier waarop dat gebeurde, kun je op zijn minst curieus noemen. Sahraoui kwam door op de achterlijn, waarna de bal bij Simon Olsson belandde. Via Cambuurdoelman Robbin Ruiter en de lat kwam de bal bij Milan van Ewijk, die het probeerde met een spectaculaire omhaal. De bal zou toen de lijn al hebben gepasseerd, maar voor de zekerheid tikte Nunnely de bal ook nog even in het net: 1-2.

Cambuur bracht aanvallers Mimoun Mahi, Roberts Uldrikis en Van der Water in het veld om de gelijkmaker te forceren. In de 77e minuut leek dat te lukken nadat Heerenveen de bal niet goed wegwerkte en het leer voor de voeten rolde van een andere invaller, Robin Maulun. Het schot van de Fransman verdween echter net naast de voor Cambuur verkeerde kant van de paal.

De grootste kans op de gelijkmaker kwam van het hoofd van Uldrikis. De Letse spits stond helemaal vrij bij een voorzet van Van der Water, maar Uldrikis kopte de bal precies in de handen van Mous.
Aan de andere kant lag er ruimte voor Heerenveen om de wedstrijd te beslissen. Thom Haye kreeg de grootste kans op de 1-3. Zijn schot van net buiten het strafschopgebied ging net over de lat.
Zo eindigde de Friese derby voor de tweede keer dit seizoen in een 2-1 overwinning voor Heerenveen. Heerenveen heeft daardoor 30 punten en is de nummer acht van de eredivisie. Cambuur is de hekkensluiter met 13 punten.