Schilderij Anna Maria van Schurman aan kerk Wiuwert geschonken

Foto: Foto Johan Vogelzang

WIUWERT – Schilder Arthur Oster heeft een portret geschilderd van Anna Maria van Schurman en deze geschonken aan de kerk van Wiuwert.

Op het koor in de kerk, bij de expositie over de mummies in de adellijke grafkelder, heeft het een plek aan de muur gekregen.

“Wij zijn er erg blij mee”, zegt gids Henny Boon von Ochsee. Samen met collega-gids Stephan Kurpershoek begeleidt hij de bezoekers in de kerk. De uit 1200 stammende Nicolaaskerk is net weer open gegaan voor publiek – nu de coronamaatregelen weer zijn versoepeld – en de kerk is in principe tot en met oktober dit jaar zes dagen per week geopend voor mensen die de mummies en hun historie willen bekijken.

Anna Maria van Schurman is in 1678 overleden in Wiuwert en het gerucht gaat dat zij als diepgelovige vrouw in de grafkelder van de adellijke familie Walta is begraven, samen met enkele andere leden van de gelovige groepering De Labadisten die op het vlakbij gelegen Walta State woonden destijds.

Anna Maria is een beroemde vrouw, zij was de allereerste vrouw in Europa die aan een universiteit mocht studeren. Dat werd de universiteit van Utrecht. Als klein meisje woonde ze met haar ouders in Franeker, waar haar broer theologie studeerde.

De op Curacao wonende Nederlandse schilder Arthur Oster kwam na een bezoek aan Wiuwert in aanraking met het verhaal van de mummies en Anna Maria en besloot een portret van haar te schilderen. In de stijl van Rembrandt, van de ‘oude meesters’ van destijds en met de moderne verfkwaliteiten van nu.

“Deze verf kan ook wel eeuwen mee”, lacht hij. Samen met zijn vrouw en een bevriend echtpaar uit Easterlittens heeft hij het schilderij aangeboden. Zowel op afstand als van dichtbij ziet het portret van Anna Maria er fraai uit, met prachtige kleuren en details.

Oster is dan ook niet voor niets opgeleid in de klassieke academische traditie, die teruggaat tot de  volgens hem drie beste schilders ooit: Rubens, Rembrandt en Velasquez.

Hij werd in 1948 in Rotterdam geboren. Tijdens zijn middelbareschool periode en studiejaren tekende hij met grote regelmaat. Op Curaçao werkte hij in het notariaat, daarna had hij zijn eigen juridisch advieskantoor en was hij de initiator en medeaandeelhouder van Paradise Movies en The Movies. In die tijd kreeg hij schilderles van Anna Oltheten en later van Ria Houwen.

Sinds 1999 studeerde hij aan de kunstacademies van New York in de zogenoemde ‘Art Students League’, Parijs (Academie La Grande Chaumière), Berlijn (Kunsthochschule) en Buenos Aires (Mario Ferrari, Escuela de Bellas Artes). Sinds ongeveer 2006 is Oster fulltime schilder, daarvóór deed hij het schilderen parttime.

Voor wie Arthur zijn achternaam bekend voorkomt: Acteur Guus Oster was zijn oom, voormalig quizmaster Fred Oster is zijn broer en schrijfster Annemarie Oster zijn nicht.