Schilderij met Abe Lenstra gevonden, Museum Belvédère mag het tentoonstellen

Jeanne Bieruma Oosting - 'Abe Lenstra' (1956) - Foto: Partikuliere kolleksje

HEERENVEEN - Het schilderij dat kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting in 1956 van voetballer Abe Lenstra makke, is boven water. 

Het krijgt nu een prominente plek in een expositie over Oosting van Museum Belvédère in Heerenveen.

Het kunstwerk komt uit de privécollectie van oud-voorzitter Jan Smit van voetbalclub Heracles Almelo. Het verdween nadat hij het in 2009 uitleende. Op het doek is Lenstra te zien in het shirt van SC Enschede, waar hij van 1954 tot 1960 voetbalde.

Het schilderij dook weer op nadat er veel media-aandacht voor was. Dit naar aanleiding van het verschijnen van een biografie over de in 1994 overleden Oosting geschreven door Jolande Withuis. Presentator Johan Derksen heeft bijvoorbeeld meerdere keren oproepen voor het kunstwerk gedaan in zijn televisieprogramma Veronica Inside.

Assistent-conservator Susan van den Berg van Museum Belvédère is heel blij dat zij het werk nu mogen tentoonstellen. Dat het olieverfdoek weer terecht was, kreeg ze te horen van journalist Irene Overduin fan de Leeuwarder Courant. "Die heeft zich op het hele dossier gestort. Ze was echt een spin in het web en heeft met alle betrokkenen contact gehad."

Volgens Van den Berg is het om diverse reden een bijzonder kunstwerk. "Jeanne Bieruma Oosting heeft weinig sporttaferelen vastgelegd. En ook natuurlijk omdat Abe Lenstra erop staat. Die is heel interessant voor ons. Het is 'ús Abe', hè. Abe Lenstra had natuurlijk een legendarische status, helemaal in en om Heerenveen. En we vinden het een hele mooie manier om ons museum te linken aan Sportstad Heerenveen."

Jeanne Bieruma Oosting werd in 1898 geboren in Leeuwarden en woonde daar tot haar negende aan de Wirdumerdijk. Daarna woonde ze in andere delen van Nederland. Ook heeft ze jaren in Parijs doorgebracht. Ze noemde zichzelf een 'Friescaise'. "Daarmee geeft ze eigenlijk aan: ik ben zowel Fries als Francaise", vertelt Van den Berg.

De expositie met de werken van Oosting opent op 9 april in Museum Belvédère.