Schoenmaker Johannes Feenstra: “Gooi geen oude schoenen weg …”

In bedrijf
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Een gezegde luidt: ‘Gooi geen oude schoen weg, voordat je nieuwe hebt.’ Oftewel: je moet niet ergens afstand van doen voordat je in plaats daarvan iets anders hebt gevonden. 

“Maar,” zegt schoenmaker Johannes Feenstra uit Heerenveen, “heb je wel eens aan repareren gedacht?” Dat scheelt de aanschaf van alweer een paar nieuwe schoenen.

We gooien ongelooflijk veel spullen weg, soms omdat ze versleten of kapot zijn. Maar sommige kapotte spullen kunnen we óók repareren. Hierdoor hebben we minder grondstoffen en energie nodig voor nieuwe producten. ?Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Goedkoop is duurkoop

Het gemak van online shoppen en de goedkope prijzen van grote ketens zorgt ervoor dat wij eigenlijk zonder veel na te denken maar telkens nieuwe schoenen kopen. Steeds vaker begint dit koopgedrag bij meer mensen te schuren. We willen duurzaam bezig zijn. Onze planeet verantwoordelijk doorgeven aan de volgende generatie. Dan moeten we stoppen met de weggooi-economie. In plaats van goedkope schoenen te kopen en ze weg te gooien wanneer ze stuk zijn, moeten we investeren in goede schoenen, die lang meegaan en de moeite van een reparatie waard zijn.

Goedkope schoenen lijken leuk, maar ze hebben een enorme impact op het milieu. Niet alleen als gevolg van de productie, ook dankzij het transport en het uiteindelijke ontbinden van de schoenen op stortplaatsen. Wanneer we onze schoenen kopen met intentie en aandacht, vergroten we onze kans thuis te komen met een kwalitatief hoogstaand paar. Zo’n paar gaat langer mee en zo zorgen we er weer voor dat er minder afval op de hoop terecht komt. Schoenen laten herstellen is met andere woorden beter voor het milieu. En herstellen is goedkoper dan de aanschaf van alweer een paar nieuwe schoenen.

70 miljoen paar schoenen per jaar

In Nederland worden per jaar 70 miljoen paar schoenen verkocht. Dat is gemiddeld drie tot vier paar schoenen per Nederlander. Slechts 10 tot 15 miljoen paar daarvan wordt gerepareerd door een schoenhersteller. De rest, ruim 50 miljoen paar schoenen gemiddeld per jaar, verdwijnt in de bak. Een enorme afvalberg, zeker als je dat gedurende een aantal jaren optelt. Heel veel daarvan kan vaak eenvoudig gerepareerd worden, volgens Feenstra. Denk aan een losse hak of zool, een kapot stiksel, een inlegzool. En schoenen en laarzen kunnen ook worden opgerekt. Veel mensen kopen schoenen online waardoor ze deze niet hebben kunnen passen. Vaak zitten de nieuwe schoenen daardoor te krap en worden daardoor niet gedragen.

Een tweede kans

“Schoenmakers kunnen jouw schoenen een tweede leven geven. Geef eens een schoenreparatie cadeau, of een schoenpoets-set cadeau, tipt Johannes Feenstra. “Het onderhouden van leren producten hoort daar ook bij. Wij maken jouw nette herenschoenen, pumps, laarzen en sneakers weer als nieuw. Zo kunnen wij ook wandel- en bergschoenen voorzien van een nieuw profiel. Wij kunnen zo als schoenmakers met elkaar miljoenen schoenen een tweede kans geven. Dat is beter dan dat ze op de afvalberg terechtkomen.”

Duurzaam bedrijf

De winkel en werkplaats van schoenmaker Johannes Feenstra zit aan winkelstraat de Dracht in Heerenveen. De gehele zaak van Feenstra is duurzaam. De energie wordt opgewekt door een flink aantal zonnepanelen op het dak. Daarnaast maken de schoenherstellers in het bedrijf gebruik van duurzame machines en ledverlichting. En afval wordt uiteraard gescheiden afgevoerd.