Schoonmaken met sociale aspecten bij Schoonmaakorganisatie Dokter

grootdefryskemarren
Afbeelding

Lili Zhu (43) en Francis van der Kuilen (35) werken allebei al drie jaar bij Schoonmaakorganisatie Dokter dat zijn oorsprong in Drenthe heeft, maar inmiddels al ver buiten het Drentse actief is. Wij treffen Lili en Francis in de gezellige hal van het Jouster woonzorgcentrum Vegelin State, dat deel uit maakt van Zorggroep Hof en Hiem. Daar schuiven ook de begeleidsters van beide dames aan, Geeske Brals en Jetty de Boer. 

“Wij zijn voor de eventuele feedback, maar deze medewerkers kunnen zich uitstekend zelfstandig redden”, is meteen de verklarende boodschap van het begeleidende duo aan het begin van het gesprek. Weliswaar behoort Zorggroep Hof en Hiem ook tot de gewaardeerde clientèle van het schoonmaakbedrijf, maar Lili en Francis zijn vooral werkzaam bij particulieren die gebruik maken van de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Wat trekt jonge vrouwen nu om als schoonmaakster in dienst te gaan bij Dokter?

Waardering

Francis van der Kuilen wil best reclame voor haar baas maken, maar maakt meteen ook duidelijk, dat alles wat zij over haar werk vertelt, recht uit het hart komt en dat ze gewoon “hartstikke blij” met haar werk is. Francis: “Omgaan met mensen vind ik leuk. Dit werk geeft mij voldoening, het voelt gewoon goed. Ik ben hulp in de huishouding bij een aantal cliënten in Sint Nicolaasga. Ik werk ongeveer twaalf uren per week” Het werk van Francis is verdeeld over drie dagen. “Ik kom twee uurtjes bij een cliënt om schoon te maken, maar het is natuurlijk meer dan alleen maar schoonmaken. Het contact, het alledaagse praatje, is zéker ook belangrijk. Het zijn meestal ouderen die iets mankeren en het werk wat ze vroeger in de huishouding deden nu niet meer kunnen doen. In de loop van de jaren bouw je toch echt wel een band met de mensen op. Ik weet heus ook wel dat je komt om de badkamer schoon te maken, het stofzuigen en ga zo maar door. De waardering die je er voor terugkrijgt is echt fijn.”

Geen werkdruk

Terwijl Francis haar werkervaringen vertelt, knikt haar collega Lili Zhu instemmend omdat ze veel dingen herkent. “Ik werk twintig uren per week”, vertelt Lili. Ze verdeelt de werkweek over vier dagen; drie of twee cliënten op een dag. “Allemaal particulieren. Ik woon in Joure en het is ook prettig om hier mijn vaste adressen te hebben. Ik heb hele toffe cliënten, waar ik tussen de werkzaamheden door gezellig mee kan babbelen. Uiteraard moet het werk wel klaar, maar het is niet zo dat ik constant op mijn horloge hoef te kijken, in die zin is er geen werkdruk.” Het voelt gewoon goed, beaamt ook Lili

Luisterend oor

Beide dames weten dat het sociale aspect in hun werk met veelal ouderen heel belangrijk is en dat hun begeleiders van Dokter dat ook zeker onderscheiden. “Je merkte in de coronaperiode gewoon dat de mensen het fijn vonden om hun verhaal aan iemand van buiten kwijt te kunnen; eenzaamheid lag toch echt wel op de loer”, meent Francis. “Onze komst was altijd een belangrijk moment van de dag. Heel vaak is naast ons schoonmaakwerk een luisterend oor ook zeker belangrijk. Tenminste zo heb ik het wel ervaren.”

Vast contract

Lili en Francis werken nu beiden drie jaar bij Dokter en hebben ondertussen een vast contract, iets wat tegenwoordig lang niet overal meer vanzelfsprekend is. Dat alleen al laat zien dat de organisatie het voor haar werknemers goed regelt, vinden beide vrouwen. Lili: “Kijk, het salaris is natuurlijk belangrijk, maar er is meer. De werkomstandigheden zijn prima en een eindejaarsuitkering die je ontvangt is uiteraard top. Ik merk dus helemaal niet dat Dokter zo’n grote onderneming is, ik voel mij geen nummer.” “In de afgelopen drie jaar ben ik dan ook weinig thuisgebleven van mijn werk, dat zegt ook al iets”, vult Francis aan. “Zo’n vast contract voelt echt wel als een schouderklopje.”

Vrijheid en ruimte

Het zelfstandig werken voor mensen die een Wmo-beschikking hebben voelt voor Lili en Francis goed. Francis heeft de combinatie van in een tehuis werken en bij particulieren schoonmaken in het verleden wel eerder gedaan. Die mogelijkheid biedt Dokter ook. “Als je bij Wmo-klanten je werk doet is het vaak gemakkelijker om van werkdag te wisselen, als het nodig is”, noemt Francis haar keuze om voor deze doelgroep te werken. “Als mijn dochtertje iets heeft, kan ik in overleg met de cliënt best even van schoonmaak dag wisselen, die mogelijk is er dan gewoon.  Eigenlijk kun je je eigen tijd indelen, maar dat doe je altijd in overleg met de mensen waar je komt en dan zit er heus wel regelmaat in. Toch ervaar ik dat als vrijheid binnen mijn werk.”

Lili noemt het voor haar als alleenstaande moeder ideaal dat ze overdag, wanneer haar twee zonen naar school zijn, aan het werk kan. “Ik heb ideale werktijden, als de kinderen uit school komen, dan ben ik thuis. Het mooie vind ik ook dat ik mijn eigen cliënten heb en ik vind die flexibele werktijden dan ook echt ideaal. De hoge mate van zelfstandigheid is iets waar Dokter ruimte voor geeft, dat vertrouwen is wederzijds dat merk je aan alles.”

Van aanpakken weten

Geeske Brals en Jetty de Boer geven leiding aan respectievelijk zeventig en vijftig dames, waaronder ook die in de verschillende tehuizen hun werk verrichten. Deze twee leidinggevenden beamen dat het klopt dat de werknemers van Dokter hun eigen agenda kunnen beheren. “De cliënten zijn tevreden, de dames die het werk doen zijn tevreden en daardoor wij ook. Of je hier nu voor een dag of meerdere dagen bij Dokter aan het werk bent, dat maakt niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar vrouwen als Francis en Lili, vrouwen die van aanpakken weten maar het sociale aspect van hun werk ook goed in de gaten hebben. Die kunnen op waardering rekenen. Voel je welkom om bij ons te solliciteren en dat geldt ook voor vakantiewerkers!”

Tekst en foto’s: Henk van der Veer