Scootmobielclub Joure maakt elke maandag een toertocht

grootdefryskemarren
Afbeelding

Samen toeren met je scootmobiel. Dat is veilig en vooral gezellig. Sinds afgelopen maart heeft Joure een scootclub. Op vaste dagen gaan de deelnemers er samen op uit om een route door Joure en omgeving te rijden. Initiatiefnemer Thijs de Graaff zit zelf in een scootmobiel. Hij opperde zijn idee aan de medewerkers van het Leger des Heils en Sociaal werk De Kear vorig jaar tijdens een bezoek aan ‘de Huiskamer in de buurt’. Bij het idee vormgeven en uitvoeren heeft hij hulp gehad.

Thijs de Graaff (1952) weet sinds 2016 dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Deze diagnose kwam pas na anderhalf jaar onderzoek. Thijs had veel verschillende klachten, waardoor niet direct duidelijk was dat hij Parkinson had. De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte waarbij je hersenen je spierbewegingen steeds minder goed sturen.

Daarnaast heb je vaak vele andere klachten. Symptomen waar je de ziekte aan kunt herkennen zijn bijvoorbeeld traagheid, stijfheid, trillen en moeilijk praten. In november 2021 kreeg Thijs ook nog eens een hersenbloeding. Iets wat ook moeilijk werd herkend, want men had de symptomen daarvan op de Parkinson geschoven. En hij kreeg er nog eens corona overheen. Inmiddels is Thijs herstellende. Dat Thijs in een scootmobiel zit, heeft veel impact op zijn leven.

Ik spreek Thijs en merk dat hij moeilijk praat, maar zeker nog goed verstaanbaar is. Ook spreek ik zijn vrouw Aaltje, die mij uitlegt dat er ontzettend veel verschillende vormen van Parkinson zijn en dat dat ook één van de redenen was, waardoor de ziekte moeilijk te herkennen is.

Bij Bosshardt
Aaltje kwam een paar keer als gast bij ‘de Huiskamer in de buurt’ in Joure en nam Thijs een keer mee. ‘De Huiskamer in de buurt’ is een initiatief van het Leger des Heils en heet officieel ‘Bij Bosshardt’, genoemd naar majoor Bosshardt (1913-2007), die vond dat iedereen een huiskamer verdient, ook als ze die niet zelf hebben. Er zijn er 120 in Nederland, waaronder één in Joure, in het gebouw De Mix. Hier sprak Thijs met Elvera Jansen, die in dienst bij het Leger des Heils is als coördinator van de ‘Huiskamer in de buurt’.

Thijs opperde zijn idee over de scootclub en gaf aan dat mensen die in een scootmobiel zitten dit best als eenzaam ervaren. Het leek hem daarom gezellig om samen één keer in de week te toeren. Elvera zocht contact met de medewerkers van Sociaal Werk De Kear in Joure en samen met Thijs gingen ze een paar keer om de tafel zitten om het idee uit te werken.

Elvera Jansen: “Door mijn grote netwerk kon ik makkelijk mensen aan elkaar koppelen.” Ze vindt het fijn dat ze de ruimte in De Mix hiervoor beschikbaar kan stellen en koffie en thee kan aanbieden. “De huiskamer is voor iedereen” aldus Elvera. 

Vrijheid behouden
Je behoudt met een scootmobiel een deel van je vrijheid, vinden Thijs de Graaff en ook Harm de Boer. Ook De Boer zit in een scootmobiel.  Bij hem is de oorzaak artrose in zijn voeten en handen. Bij artrose verdwijnt langzaam het kraakbeen; hierdoor komen je botten direct tegen elkaar aan wat de pijn veroorzaakt. Harm de Boer is één van de deelnemers, én inmiddels één van de organisatoren van de toertochten van de scootmobielclub Joure.

Elke maandagmiddag is er een toertocht. Een tocht duurt ongeveer anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer. De scootmobiels zijn elektrisch en kunnen zo’n veertig à zestig kilometer rijden. Harm de Boer bedenkt de route. Hoe een toertochtje eruitziet? “We verzamelen in de Huiskamer, waar we gratis koffie en thee krijgen aangeboden”, zegt Thijs. “We drinken van tevoren samen een bakje, zo heb je ook even de gelegenheid met elkaar te praten.” Vervolgens gaan ze op pad. Harm gaat voorop, hij heeft wel een route in zijn hoofd, maar ter plekke kijkt hij welke paden ze exact nemen. Harm zorgt ervoor dat de route veilig is. Thijs: “We zitten niet voor niets in een scootmobiel; we zijn allemaal mensen met gebreken”

Gratis deelname
“Er kunnen zo’n vijf à zes deelnemers per keer mee”, zegt Harm. “Vandaag gingen we met een groepje van vier via de Put van Nederhorst, het pontje over en via Langweer terug naar Joure. Als de deelnemers mij na de tijd bedanken voor een mooie tocht, dan ben ik blij, daar doe ik het voor.” zegt Harm. De deelname is vooralsnog gratis. In de toekomst willen ze ook nog veiligheidstrainingen aanbieden en op meer dagen van de week een tocht organiseren. Het kan zijn dat er dan wel een kleine bijdrage zal worden gevraagd.

De scootclub staat nog in de kinderschoenen. Wel zijn er genoeg plannen voor de toekomst. “We hopen nu zoveel mogelijk mensen te bereiken die het leuk lijken om een keer mee te toeren. Iedereen met een scootmobiel die in staat is zichzelf veilig te kunnen vervoeren, is welkom.”

WhatsApp groep
Wie nieuwsgierig geworden, en wel lid wil worden van deze scootclub, wordt van harte uitgenodigd om eens langs te komen op maandagmiddag om tee uur in het gebouw De Mix aan de Brugstraat 1 in Joure. De deelnemers hebben een WhatsApp groep waarmee ze met elkaar in contact zijn en elkaar kunnen informeren.

Tekst en foto’s: Lotte van der Meij