Siebe Anema en Erik Brinkhof over de Knypster Merke, 7-11 oktober

grootheerenveen
Afbeelding

Bijna het hele jaar door lopen er kalfjes door de wei aan de Tramweg 15 in De Knipe. Op de twee weken rond Knypster Merke na dan. Dan verandert het vredige boerenterrein in een feestlocatie met alles erop en eraan. Wij gingen in gesprek met boer Siebe Anema en buurman en lid van het VVV-bestuur Erik Brinkhoff. Want zonder feestterrein geen Knypster Merke.

Hoe voelt het om na twee jaren van afwezigheid weer een Knypster Merke mét feesttent te organiseren?

“Ik kijk er wel weer naar uit!”, zegt Erik Brinkhoff. “Al die gezelligheid.” Ook Siebe Anema kijkt er naar uit. Siebe: “Maar het echte gevoel komt voor mij pas zo’n twee weken vóór de Merke. Dan komen de hekken op het terrein en begint het te leven. Al is er nu ook al een bouwploeg op ons terrein aan het bouwen.”

Wat maakt Knypster Merke voor jullie zo bijzonder?

Er verschijnt een glimlach op Siebes gezicht: “Wat ik mooi vind is dat de organisatie van dit evenement een geoliede machine is. We organiseren dit evenement met Knypsters die hier al jaren wonen, maar ook met ‘import’. En dat gaat heel vloeiend en gezellig.” Zoon Jelle, die inmiddels ook aangeschoven is, vult enthousiast aan: “Het is ook heel bijzonder dat dit dorpsfeest vijf dagen duurt. Dat zie je in andere dorpen niet. Het lukt ons om vijf dagen lang een mooi programma neer te zetten.”

Hoe staat het met de voorbereidingen?

Erik: “Wij zijn al wekenlang elke donderdag aan het vergaderen met het bestuur van de V.V.V. De Knipe. Voor ons is de voorbereiding zeker begonnen. En het verloopt goed. We hebben dit jaar wel een andere partij die bijvoorbeeld het licht en de hekken levert. Dat betekent dat we wat beter moeten afstemmen. De partij die we altijd hadden wist precies hoe we het wilden hebben. Nu zullen we wat meer moeten sturen.” 

Siebe: “Elk jaar gebeurt er wel weer iets onverwachts. Maar dat lossen we altijd op. Zo is de riolering een keer verstopt geweest, bijvoorbeeld. Ook vielen door een storm een keer alle hekken om en vloog de garderobetent de lucht in. Ach, we kennen deze uitdagingen en zorgen dat alles weer op tijd voor elkaar is.”

Moet er veel aan het land gebeuren voordat de tent er kan staan?

Jelle: “Dat valt mee, hoor. De kalfjes moeten uit het land, en de omheining zetten we aan de kant. En we plaatsen rijplaten. Allemaal prima te overzien.”

En dan straks al die mensen op jullie normaal zo rustige terrein. Wat vinden jullie daarvan?
Siebe: “Dat is wel even druk, maar het redt zich wel. Zoals ik al zei: het is een geoliede machine en alles komt op tijd klaar. Eigenlijk is het veertien dagen druk. En daarbij, het bestuur van de V.V.V. De Knipe regelt het meeste. Wij helpen wel wat, maar bieden vooral de ruimte.”

Maken jullie weleens gekke dingen mee zodra het feest losbarst?

Siebe: “We maken weleens wat mee, ja. Toen de Snollebollekes speelden, probeerden jongelui via ons terrein achterlangs door de sloot bij de tent te komen. Ze zaten onder de blauwe drek! En toen stuitten ze ook nog op andere hekken en uiteindelijk op de beveiliging.” Erik: “Ze zijn die hele tent nooit ingekomen. Een kaartje kopen was handiger geweest.”

Hoeveel bezoekers verwachten jullie dit jaar?

Erik: “Ik denk dat er zowel vrijdag- als zaterdagavond wel zo’n 1800 man komt. Voorheen was vooral de zaterdag erg druk. Maar vóór de coronaperiode al zag je dat het de vrijdag wel drukker werd. We hebben nu op vrijdag een ontzettend leuk programma, dus zeker de moeite waard om te komen.”

Enne… waar vinden we jullie tijdens Knypster Merke?

Erik: “Als bestuurslid sta ik paraat voor calamiteiten, maar ik ben zeker in de tent te vinden.” Siebe: “Tsja, thuis is het met al dat lawaai niet te wezen. Dus wij zijn te vinden in de tent.” Zoon Jelle vult aan: “Wij gaan in de kruiwagen weer naar huis. Ook mijn vrienden maken daar dankbaar gebruik van. Gezellig, toch?”

Lees alles over de Knypster Merke in de bijgevoegde speciale Knypster Merke-krant.