Simone Duursma vroeg de energiecoach tips om energiezuiniger te leven
Als het vriest, draagt ze thermokleding en ’s avonds schijnt een hoofdlampje haar bij. Simone Duursma heeft vrij verregaande maatregelen getroffen om zo energiezuinig mogelijk te leven. En met resultaat. Het scheelt haar elke maand tientallen euro’s. Energiecoach Jinke Kleistra kwam twee keer bij Simone thuis en gaf haar tips. “Jinke is een vrouw met kennis van zaken die advies geeft op maat. Dat was precies wat ik nodig had”, vertelt ze.
De verwarming is dit jaar nog niet aan geweest in haar appartement bij het treinstation van Heerenveen. Niet nodig. Simone is inmiddels gewend aan de kou. In haar woonkamer is het meestal zo’n 15 graden. Een paar graden kouder als het buiten vriest. “Ik heb me erop aangepast”, zegt Simone. “Bijvoorbeeld door meerdere laagjes kleding en schoenen te dragen in huis. Daarnaast doe ik ’s avonds de gordijnen op tijd dicht en trek ik een fleecedeken over mij heen. En als ik écht koud word, ga ik een stuk lopen. Door te bewegen, warm ik weer op.”
Gemotiveerd
Het is voor Simone een sport geworden om zo energiezuinig te leven. “Het vraagt veel discipline en het resultaat zie ik direct in de app van mijn energiemaatschappij”, legt ze uit. Ze vindt het dus in de eerste plaats leuk om te doen. “Maar ik vind het ook gewoon niet nodig om veel te betalen voor energie. Ik kreeg op 1 januari een nieuw energiecontract en toen gingen mijn tarieven voor gas en licht flink omhoog. Dat motiveert me extra.”
Effectieve manieren
Simone las in de krant over het bestaan van de energiecoach. Ze zocht contact met energiecoach Jinke Kleistra en had kort daarop een leuk gesprek in haar eigen appartement. “Jinke vroeg me eerst wat mijn doelen waren, die had ik van tevoren opgeschreven. Ik wilde in de eerste plaats graag water besparen, korter douchen en apparaten vaker uitzetten. Ze liep een rondje door mijn huis en adviseerde me een waterbesparende douchekop aan te schaffen en radiatorfolie achter de radiatoren aan te brengen. Ook zette ze mijn verwarmingsketel op zestig graden. Dit waren effectieve manieren om energie te besparen. Met die douchekop bespaar ik zestig procent water per douchebeurt.”
Bewust kiezen
Ze begrijpt wel dat niet iedereen ervoor open staat om de verwarming helemaal uit te laten in de winter. Zeker als het vriest is het geen pretje. Maar Simone woont alleen, kiest hier bewust voor en raadt anderen aan om vooral dat laatste ook te doen. Simone: “Ik wil niemand iets opdringen, dat doet Jinke ook niet met haar advies, maar ik denk wel dat het goed is dat mensen zich bewust zijn van de mogelijkheden. Dat ze zich realiseren dat ze kúnnen besparen. En dat ze daarmee niet alleen geld verdienen, maar zich ook inzetten voor een schonere wereld.”
Wooncomfort
Ze ervaart een ‘overwinningsgevoel’ wanneer ze weer meer heeft kunnen besparen. De verwarming blijft bij Simone dan ook gewoon uit, ook al gaan de gasprijzen weer omlaag. “Ik ben inmiddels aan deze temperaturen gewend en voel me hier goed bij. Maar ik begrijp ook dat mensen die ouder zijn of kinderen hebben, er anders over denken. Het moet wel leuk blijven en warmte geeft wooncomfort. Dat is ook belangrijk.”
Contact
Wie ook wil weten hoe hij of zij kan besparen op energie, kan Jinke Kleistra bereiken door een contactformulier in te vullen op de website energieloketheerenveen.nl/energiecoach. Bellen kan ook, via het Klant Contact Centrum van de gemeente op telefoonnummer 14 0513. Jinke neemt dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken. Voor vragen over energie besparen is Jinke ook te bezoeken tijdens het wekelijkse inloopspreekuur in de Pop Up aan de Sieversstraat 15 in Heerenveen-Centrum. Hier is ze vaak op woensdagen tussen 10.00 en 12.00 uur.
Geen gouden regel, wel advies
Een gouden regel om energiezuiniger te leven, heeft energiecoach Jinke Kleistra niet. Daarvoor is maatwerk nodig: iedereen woont en leeft tenslotte anders. Jinke raadt iedereen echter wél aan om de thermostaat niet hoger te zetten dan 19 graden en om daarbij - zoals Simone - warme kleding aan te trekken.
Ledlampen gebruiken en radiatorfolie achter radiatoren aanbrengen is ook vaak effectief, net als tochtwering onder deuren of in bijvoorbeeld de brievenbus. Hiernaast kan een waterbesparende douchekop helpen om energie te besparen en als er verouderde apparaten in de woning aanwezig zijn die mogelijk veel energie verbruiken - zoals een oude koelkast of vriezer - kunnen mensen het verbruik checken met een energiemeter van de bouwmarkt. Tot slot is het handig om gebruik te maken van de slimme meter in de woning. Via de website van de energieleverancier of via een app is precies te zien wat per dag of week aan energie wordt verbruikt.