Sjinkie Knecht en Jens van't Wout naar Olympische Winterspelen

DFM - Shorttrackers Sjinkie Knecht uit Bantega en Jens van't Wout uit Sintjohannesga zijn geselecteerd voor de Olympische Winterspelen. Zij behoren tot de ploeg van 10 shorttrackers die over 47 dagen zullen deelnemen in Beijing.

Andere door bondscoach Jeroen Otter geselecteerden zijn Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Itzhak de Laat en Sven Roes. Daarmee is zeven weken voor het begin van de Olympische Spelen 2022 grotendeels bekend welke shorttrackers namens TeamNL zullen afreizen. NOC*NSF heeft de uitzending van acht rijders officieel bevestigd. Op 17 januari zullen nog twee rijders aan het team worden toegevoegd.

“We hebben een succesvolle campagne in de World Cups achter de rug. Voor het eerst in de historie zijn we erin geslaagd om alle olympische startplekken binnen te halen”, zegt bondscoach Otter. “Deze acht rijders hebben daar een enorme bijdrage aan geleverd. Zij hebben, individueel en/of in teamverband, voldaan aan de selectie-eisen van NOC*NSF. Suzanne en Itzhak voldeden ook aan de strengere, interne eisen van de KNSB. Zij allen hebben hun plek in het olympische team dik verdiend.”

Nederland mag vijf mannen en vijf vrouwen afvaardigen naar Beijing. Het team heeft op alle afstanden (500 meter, 1000 meter en 1500 meter) zowel bij de mannen als vrouwen drie startplaatsen vergaard. De shorttrackers hebben zich bovendien geplaatst voor alle relaywedstrijden: vrouwen, mannen én het mixed team.

Extra Invitation Cup
Nu de eerste acht namen bekend zijn, maken nog twee rijders kans op deelname aan deze Winterspelen, één man en één vrouw. Op 17 januari worden hun namen worden voorgedragen aan NOC*NSF en als die hun uitzending bekrachtigt is het tiental compleet.

De KNSB zal in het weekeinde van 15 en 16 januari, als alternatief voor afgelaste EK, een tweede International Invitation Cup houden. Voor die wedstrijd in Leeuwarden hebben Hongarije en Frankrijk hun deelname al toegezegd. “Zo krijgen onze shorttrackers toch nog een serieuze internationale krachtmeting ter voorbereiding op de Spelen. Er is ons veel aan gelegen om dat van de grond te krijgen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.