Sneker bruggenpilot weer van start: "Ik had nooit gedacht brugwachter te worden"

SNEEK - Sinds 14 juli heeft Sneek de toegang weer vrijgegeven voor bootjesmensen: twee bruggen over De Swette in de binnenstad worden handmatig bediend. De pilot van vorig jaar is dit jaar een beetje aangepast.

Door het openen van de Laatste Stuiver- en de Zwettebrug maakt de gemeente het centrum toegankelijk voor de watersporter. Het idee daarvoor kwam bij Stichting Waterstad Sneek vandaan. De pilot krijgt dit jaar zes weken lang een vervolg.


Koninginnebrug: 'een brug te ver'
Wethouder Bauke Dam van Súdwest-Fryslân legt wel uit dat er in vergelijking met de pilot van 2021 één brug minder wordt geopend. "De Koninginnebrug. Dat heeft met veiligheid en de arbowetgeving te maken, want het is een lastige brug om open te krijgen."

Je bent al snel een halfuur bezig om die brug te openen, vertelt de wethouder. "Dat valt niet mee. Het is 'een brug te ver.' Maar De Laatste Stuiver-brug en de Swettebrug kunnen wel open, dat gaat hartstikke goed. Zo kunnen toeristen en inwoners een fantastisch rondje door Sneek maken."


Attractie op zichzelf
De Laatste Stuiverbrug is al in 1887 ontworpen, de ophaalbrug is een Rijksmonument. "Een toeristische attractie op zichzelf", zo noemt de wethouder het.

Hij kreeg vooral positieve reacties. "Waterstad Sneek is meer bevaarbaar. Onze stad ademt water, tijdens de Sneekweek en de Snitser Mar. Je moet daar op inzetten."

Brugwachter Bart Jan Wobben heeft het er druk mee, maar is een tevreden man. "Als het echt druk is en je zit aardig aan de brug te draaien, dan merk je het wel. Maar het is goed te doen." Er is flink wat WD-40 in de bruggen gespoten, vertelt hij. "Dus ze lopen wel wat soepeler."
Het hangt van het weer af hoe vaak de bruggen open moeten. "Vorige week zondag was het mooi weer, toen zijn er wel een kleine 70 boten langs geweest." Het gaat om sloepen en motorboten met een doorvaarhoogte tot anderhalve meter.

Dankbare recreanten
Wobben vindt de interactie met de recreanten leuk. "De mensen zijn dankbaar, ze hebben weer eens een nieuwe route om te varen. Voor mij is het eigenlijk heel leuk. Je bent lekker buiten en je wordt ook nog een beetje bruin."

Wobben woont in Sneek en fietst op en neer tussen beide bruggen. "Zo heb ik er ook nog een stukje cardio bij." Er staat een telefoonnummer op de brug om hem op te roepen.

Tijd overbruggen
Wobben had niet gedacht ooit brugwachter te worden. "Maar ik ben net klaar met mijn opleiding en zal binnenkort nog een halfjaar verder studeren. Ik had iets nodig om de tijd te overbruggen en dan komt er ineens een vacature voor brugwachter langs." Hij heeft het naar z'n zin op zijn werk. "Het is goed voor je, ik doe het graag."

Zondag 21 augustus is de laatste dag dat beide bruggen over De Swette worden bediend. Daarna wordt de pilot geëvalueerd.

Bron: Omrop Fryslân