Sneker Pan lange tijd op kop op het IJsselmeer bij Stavoren, maar moet de winst toch aan Langweer laten

STAVOREN - Het skûtsje van Langweer heeft de zeilwedstrijd in Stavoren gewonnen. De mannen van Langweer waren zo snel dat Huizum bijna nog een volledige ronde moest zeilen toen Langweer al was gefinisht. Het is de tweede keer dit jaar dat schipper Harmen Brouwer met Langweer een wedstrijd wint.

Aanvaring

Langweer was met Sneek als beste gestart, en beide skûtsjes lagen de hele wedstrijd voorop. Het venijn zat hem in de staart van de wedstrijd. Aan het einde van de wedstrijd kwamen beide koplopers met elkaar in aanvaring. Langweer draaide voor Sneek, en daarna raakten de schepen elkaar.

Langweer lag over bakboord op het moment van de aanvaring. Dan zou je voorrang moeten hebben. Maar een schipper mag niet draaien als hij niet vrij kan blijven van een ander. Sneek dreigde met een rode vlag, maar schipper Jappie Visser zette het protest niet door.
 
"We komen elkaar de komende week nog wel tegen", zegt schipper Jappie Visser van Sneek. Zijn vader Douwe, die adviseur is aan boord van Sneek, staat er bekend om dat hij liever geen protesten indient. Douwe Visser is negen keer kampioen geworden van de SKS.
Het is "all in the game", zegt Jappie Visser. "Bliksem Piebe, dit is wedstrijdzeilen."
 

Man overboord
Eerder op de dag was er ook al een aanvaring. In het achterveld kwamen de skûtsjes van Woudsend en Joure tegen elkaar aan. Dit ging met zoveel snelheid dat een bemanningslid van Joure overboord sloeg.

'Pieter-Jan Postma moment'
Sneek lag de hele wedstrijd op kop. Pas bij de laatste boventon kwam Langweer er voorbij. Beide skûtsjes lagen toen zover vooruit, dat Sneek al last had van de vuile wind van de skûtsjes die achteraan zeilden.
 
Zo kon Langweer het skûtsje tussen Sneek en de ton draaien. Met het zeil over bakboord kon Langweer Sneek wegzeilen. Sneek had het zeil al stuurboord, en moest dus aan de kant voor Langweer. Schipper Harmen Brouwer had het zelf niet bedacht, maar hij liet zich sturen door zijn adviseur. "Dit wie Pieter-Jan syn momint", zegt Brouwer. "Dit wie super fan him, echt hegeskoalle-silen!"
 
Pieter-Jan Postma is Nederlands kampioen in de laser- en de finn-klasse. Hij heeft meerdere keren meegedaan aan de Olympische Spelen, en zeilt nu als adviseur bij Langweer. Het is de tweede overwinning voor Langweer dit jaar, en dat terwijl Harmen Brouwer nu debuteert als schipper. "It went net", zegt Brouwer. "Dit is prachtich! Super!"
 

De uitslag in Stavoren

  Skûtsje Punten
1. Langweer 0,9
2. Sneek 2
3. Leeuwarden 3
4. Lemmer 4
5. Grou 5
6. Akkrum 6
7. Heerenveen 7
8. Drachten 8
9. Joure 9
10. Zuidwesthoek 10
11. Earnewâld 11
12. De Heale Moanne (P) 12
13. Huizum 13
14. Woudsend (P) 14

De finishvolgorde is nog niet de officiële uitslag. Omder er twee skûtsjes met een rode protestvlag over de finish kwamen, kan de uitslag nog veranderen.