Steeds meer beleggers maken gebruik van aandelen met een hefboomeffect: hoe werkt dat?

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - Onlangs werd bekend dat Leverage Shares, een aanbieder van single-stock Short en ETP’s met hefboomwerking honderd miljoen dollar aan beheerd vermogen heeft overschreden.

De ETP’s met hefboomwerking van het bedrijf bootsen het dagelijkse rendement van een onderliggend aandeel na, vermenigvuldigd met een hefboomfactor van bijvoorbeeld +3x, +2x, -2x,-3x etc. Het bedrijf biedt hefboom exposure aan wereldwijd populaire namen zoals bijvoorbeeld Tesla, Amazon, Microsoft en Vodafone. Maar hoe werkt dat dan precies, aandelen met een hefboom? En hoe werkt dat hefboom effect dan precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe een hefboom werkt. Met toepassing van een hefboomeffect, ook wel leverage trade genoemd, kun je meer impact creëren met de middelen die je ter beschikking hebt. Maar hoe werkt zo’nhefboom dan bij aandelen of beleggen?

De werking van het hefboomeffect

Een hefboom ontstaat doordat een belegger maar een gedeelte van de belegging zelf financiert. Het grootste gedeelte komt voor rekening van de geldlener (een broker of een bank). Het deel van de onderliggende waarde dat de geldlener inlegt, wordt het financieringsniveau genoemd. De werking van een hefboom kan het beste uitgelegd worden met een voorbeeld:

Stel de belegger verwacht een stijging van een aandeel (speculatie), bijvoorbeeld aandeel X, en de koers van het aandeel is twintig euro. De prijs van het aandeel wordt de onderliggende waarde genoemd. Stel dat de geldlener zestien euro financiert, dan moet de belegger zelf nog vier euro inleggen. Dit wordt het hefboomproduct genoemd. De hefboom zelf kan makkelijk berekend worden door de onderliggende waarde te delen door het hefboomproduct (20 delen door 4). In dit geval is de hefboom dus vijf. Dit betekent in de praktijk dat wanneer het aandeel X stijgt met vijf procent, dus €1,00 het hefboomproduct ook met €1,00 stijgt. De hefboom maal de procentuele stijging van het aandeel dus. De procentuele stijging van het hefboomproduct is dus groter dan de stijging van de onderliggende waarde, oftewel het aandeel X. Tijdens het hele beleggingsproces is de belegger geen moment eigenaar van het bedrag dat niet van hem is. Maar de belegger is wel degene die de volledige winst (of het volledige verlies) ontvangt. Toch heeft beleggen met een hefboomeffect voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van beleggen met een hefboom effect

Het grootste voordeel van beleggen met een hefboom is dat met een kleiner bedrag hetzelfde potentiële rendement behaald kan worden. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het potentiële rendement. Maar ook hoe hoger het risico. Een nadeel van beleggen met een hefboom effect is namelijk dat een belegger er ook veel geld mee kan verliezen. Als de belegger niet goed gespeculeerd heeft en het aandeel daalt in plaats van stijgt, werkt de hefboom ook ten nadele van de belegger. Speculatie wordt meestal gebaseerd op het nieuws of op gevoel.

Toch zien steeds meer belegger dus wel brood in het beleggen met een hefboomeffect. Dat is al te zien aan het feit dat bijvoorbeeld Leverage Shares, een aanbieder van single-stock Short en aandelen met hefboom effect, de honderd miljoen dollar aan beheerd vermogen heeft overschreden. Toch is het belangrijk om te onthouden dat er dus voor- en nadelen aan vast zitten. Het rendement is potentieel hoger maar ook het risico is hoger.

Om dit artikel dus even kort samen te vatten, met toepassing van een hefboom effect kun je meer impact creëren met de middelen die je ter beschikking hebt. Een hefboom ontstaat doordat een belegger maar een gedeelte van de belegging zelf financiert. Het grootste gedeelte komt voor rekening van de geldlener (een broker of een bank). Het deel van de onderliggende waarde dat de geldlener inlegt, wordt het financieringsniveau genoemd. Er zitten voor- en nadelen aan beleggen met een hefboom effect. Het grootste voordeel is dat met een kleiner bedrag hetzelfde potentiële rendement behaald kan worden. Maar het nadeel is dat bij een daling van het aandeel dat de hefboom ook ten nadele van de belegger kan werken. Er zit dus ook een groot risico aan vast.