Survivalrunner Kerst Wind: “Het is een militaire stormbaan over lange afstand”

Sport
Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma
Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

OOSTERZEE - De korte tijd dat er daglicht is en de donkere avonden en nachten de overhand hebben zijn weer aangebroken. Voor de één een tijd om meer thuis te zijn, voor de ander een reden om juist van huis te gaan. Survivalrunner Kerst Wind uit Oosterzee is iemand die voor werk en sport überhaupt al veel van huis is en naast actief sporter ook nog trainer is. Een portret van de meervoudig Nederlands kampioen survivalrun.

“Het zijn lange dagen”, begint Wind zijn verhaal. “Momenteel, nu de klok een uur achteruit is gegaan, zeker. Naast het survivalrunnen ben ik nu ook bezig met het trainen van een hele triatlon. Vier kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. Als doel heb ik dan ook dit binnen tien uren te voltooien. Voor de duurtraining sta ik vaak genoeg om vijf uur op, ga dan een stuk fietsen of hardlopen of een combinatie van beide. Hierdoor train ik dan vaak zes uurtjes en dan ben ik het begin van de middag weer klaar.”

Judo
“De afgelopen periode ben ik bij een diëtiste geweest. Ik sport veel en soms kan ik er niet tegenop eten. Dat is wel enorm belangrijk om te doen, want ik ben al niet de zwaarste en als je dan ook nog eens gaat afvallen dan ben je nog meer uit balans. Dat moet niet en dat is ook absoluut niet de bedoeling”, aldus Wind.

Wind deed voorheen aan judo, maar moest daar door zijn werk mee stoppen. “Ja, de baas vond dat niet verantwoord. Vervolgens werd zaalvoetbal mijn sport, maar door het vele wenden en keren bleek dat voor enkels en knieën ook niet echt een optie. Hierdoor ben ik, dus via andere sporten, in aanraking gekomen met survivalrunnen en dat bleek eigenlijk direct iets wat goed bij mij paste. Zowel het duurtraject van een parcours als ook de uitdagende onderdelen maakte de sport voor mij een ideale combinatie. Ik haal er veel plezier uit en dat is dan ook de basis om de trainingen vol te houden. Zeker nu, wanneer er eigenlijk geen uitzicht is op wedstrijden.”

Trainingen
Na jarenlang trainingen elders te hebben gedaan is Wind, samen met wat bekenden, op zoek gegaan naar een locatie voor een eigen trainingsbaan. Die vond hij in Oosterzee zelf, waar sinds 2015 een baan is gevestigd. “We hebben leden uit de wijde omtrek, vanuit onder andere Scharnegoutum, Kuinre, maar bijvoorbeeld ook uit Sint Jansklooster. Zij komen hier dan trainen op onze eigen samengestelde hindernisbaan. Het voordeel hiervan is dat je de anderhalve meter makkelijk kunt waarborgen met groepjes van vier. We kunnen tegelijkertijd vier groepen laten trainen dus zestien deelnemers. Wij merken er zelf niet direct heel veel van, maar in de omgeving is het aantal leden gegroeid door de coronacrisis. Zelf ben ik als trainer drie keer in de week actief en we hebben in totaal een kleine honderd leden. Een goed aantal voor de baan zoals deze nu is.”

De trainingen worden druk bezocht door de leden, volgens Wind. “Er zijn ook wel eens anderen die kennis willen maken met de sport, of zoals nu, de conditie op peil willen houden. Het mooie is dat het altijd leuk is om te kijken hoe mensen keuzes maken. Soms denk je wel eens bij een onderdeel: ‘Hoe moet ik dat nu weer doen?’ Dan ga ja daarover in gesprek. In mijn geval ook vaak met jeugd; de jeugd is onbevangen en daardoor zien ze minder belemmeringen. Ik vind het dan ook mooi om daar weer lering uit te kunnen trekken.”

Wedstrijden
Tijdens wedstrijden is Kerst Wind vaak te vinden bij de betere atleten. “Ik moet het hebben van het klimmen en kan daarnaast een prima stuk hardlopen. We gaan niet over verharde wegen, maar vaak is het in een weiland waar allemaal verschillende hindernissen zijn. Ook ga je dwars door sloten heen. Het is een zware sport in fysiek opzicht. Als je goed hard kunt lopen, met een tien kilometer van ongeveer 36 minuten, dan doe je al snel mee in de bovenste regionen.

Het is dus niet alleen maar een kwestie van kort ‘rammen’, maar ook zeker van afstanden kunnen overbruggen. Daarnaast komen alle onderdelen per wedstrijd terug die je ook op een militaire stormbaan ziet. Alleen dan over een langere afstand. Uiteindelijk is het een combinatie van allemaal factoren die maken of je mee kan komen in de top van een klassement. Fitheid, techniek en uithoudingsvermogen zorgen voor een groot deel hoe ver je kunt komen.”

Mentaal
“Het is overigens ook een mentaal uitdagende sport. In Nederland zijn er wedstrijden die onder koude omstandigheden worden gehouden. Denk daarbij dat als het vriest, je de eerste bent die over vastgevroren rijp loopt en dat de hindernissen nog een laagje ijs of sneeuw hebben. Dan is het voor veel deelnemers iets van: ‘Daar heb ik geen zin in’. Ja, dan ben je eigenlijk al verloren. Zelf heb ik daar wat minder moeite mee. Ik ben van mening dat je je hierop kunt kleden. Op het moment dat de wedstrijd start, dan gaat de knop bij mij helemaal om. Wel is het enigszins nadelig als je de eerste bent in verband met de extra kou aan je handen. Het is dus naast een fysiek spel ook zeker een mentale sport.”

Overwinningen
Op het palmares van Kerst Wind staan meerdere Nederlandse kampioenschappen. “Toch is dat voor mij niet direct een doel op zich. Je werkt vaak een periode naar een wedstrijd toe. Die wedstrijd wil je dan ook winnen. Je moet dus fit zijn op het moment dat er een NK is. Toch ben ik trotser op het feit dat ik al jarenlang meedoe in de top van het klassement en dat ik ook het klassement gewonnen heb. Daarvoor moet je dus een jaar lang top zijn, de prestaties moeten goed zijn en je moet fit zijn. Dan pas maak je kans om een overall klassement te winnen. Ook in De Knipe, vlakbij Heerenveen, heb je nog een prachtige wedstrijd. Daar komen over een hele week misschien wel vierduizend deelnemers. Om daar op het ereschavot te staan geeft ook een enorme kick.”

Tekst: Joeri van Leeuwen

Eigen foto