Suzanne Schulting terug naar huis met driemaal WK goud

Suzanne Schulting, met rechts Yara van Kerkhof, wint goud met de relayploeg Foto Orange Pictures - Andre Weening

SEOUL - Zowel met de vrouwen relayploeg als met de mixed relayploeg heeft Suzanne Schulting goud gewonnen bij de WK shorttrack in Seoul. Schutting gaat daarmee met drie keer goud terug naar huis. Op de 1.000 meter moest ze de eer aan ploeggenote Xandra Velzeboer laten.

Tijdens de strijd op de relay van de vrouwen, het laatste onderdeel van de WK, had Nederland lang de koppositie. Aan het einde leek het er echter op dat Choi van Zuid Korea slotrijdster Xandra Velzeboer voorbij zou gaan. Zij liet dit echter niet gebeuren en Velzeboer ging haar weer voorbij. Nederland kwam als eerste over de finish.

Twee keer goud op relay-onderdelen
Daarvoor had Nederland al goud gepakt op de mixed relay. In de finale pakte Nederland halverwege de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Velzeboer en Schulting versnelden en ook Teun Boer kon het gat met nummer twee China groot houden. De laatste schaatser was Jens van 't Wout en hij zag China nog dichtbij komen, maar hij hield de deur goed dicht, waardoor Nederland goud won.

Geen medaille op 1.000 meter
Schulting pakte geen medaille op de 1.000 meter. Ze kreeg in de finale een penalty. Xandra Velzeboer won goud op het WK shorttrack in Seoul. In de finale was de bezetting heel sterk. Xandra Velzeboer won zaterdag al de 500 meter, Minjeong Choi was titelverdediger en de Canadezen Courtney Sarault en Claudia Gagnon maakten de finale compleet.

Schulting kwam snel in het gedrang op de vierde positie achter Gagnon. Ze probeerde haar in te halen, maar toen ze het voor de tweede keer probeerde ging het mis. Ze maakte een fout rond Gagnon, verloor haar snelheid en zag op dat moment Velzeboer op koppositie versnellen. Velzeboer kwam voor Choi als eerste over de finish. Schulting kwam als vierde over de streep, maar kreeg ook nog eens een penalty, waardoor ze als vijfde eindigt op de 1.000 meter. Choi werd tweede, Sarault derde.

Zaterdag pakte Schulting eerst al goud op de 1.000 meter en zilver op de 500 meter achter Xandra Velzeboer. Velzeboer heeft daardoor twee keer goud te pakken. Schulting heeft zilver en goud.

Knegt individueel uitgeschakeld
Sjinkie Knegt kon zich 's nachts via de herkansingen nog proberen te plaatsen voor de kwartfinale van de 1.000 meter. Hij werd vrijdag uitgeschakeld in de voorrondes, via de herkansingen zijn er voor het hoofdtoernooi begint nog twee plekken te verdelen.

Knegt won zijn eerste race, maar in de tweede werd hij net achter de Amerikaan Clayton de Clemente. Hij moet nu hopen op een plek in de mixed relay-ploeg.
Met de mannenrelay werden Knegt en Itzhak de Laat zaterdag in de halve finale uitgeschakeld. In de B-finale van zondagochtend werden ze tweede achter Japan.

De Laat kwam zaterdag niet verder dan de kwartfinale op de 500 en kreeg vrijdag een penalty op de 1.000 meter, waardoor hij niet meer mee mocht doen met de herkansingen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden