The Dublin Legends als enige echte gezant van The Dubliners in het Posthuis Theater
HEERENVEEN - Een halve eeuw geleden stonden The Dubliners voor het eerst op Nederlandse bodem voor een serie optredens.
De aftrap werd gegeven in de Heerenveense Schouwburg en dat leverde de nodige heisa op met een uitzinnig publiek. Een halve eeuw later komen The Dublin Legends, ‘de voortzetting’ van deze legendarische Ierse folkgroep, naar het Friese Haagje. Op 1 oktober staan ze in theater Het Posthuis. Met in hun gelederen zanger/gitarist Sean Cannon, de man die van 1982 tot 2020 ook deel uitmaakte van The Dubliners. Een historische gebeurtenis derhalve. De band tourt vanaf eind september door Nederland en België.
Vlak voordat the Dubliners 50 jaar geleden naar Heerenveen afreisden, ging er van alles mis binnen de groep. Zanger/gitarist Ciaran Bourke werd getroffen door een hersenbloeding, terwijl bandleider John Sheahan door het vele touren oververmoeid raakte en tijdens een optreden in Duitsland instortte. Ook was de groep in Noorwegen betrokken bij een auto-ongeluk. Het was dan ook een gehavend groepje dat voor z’n eerste Nederlandse concert aantrad in de Schouwburg van Heerenveen. De band werd opgevangen door Bauke Algera en Dick Jaarsma van Diba International Concerts uit Sneek.
Algera weet het allemaal nog als de dag van gisteren: “Ik kreeg als concertorganisator die groep aangeboden, maar hun muziek zei me nauwelijks iets. Toch besloot ik het erop te wagen en boekte De Schouwburg. Binnen een uur was de hele show uitverkocht. Uit alle hoeken en gaten van het land kwamen de mensen een kaartje kopen. Ik stond er versteld van. The Dubliners waren toen al een fenomeen op platengebied in Nederland, maar dat was kennelijk helemaal langs mij heengegaan. We hebben er in Heerenveen meteen een tweede concert aan vastgeplakt en ook dat was binnen een paar uur uitverkocht. Dat was mijn eerste kennismaking met the Dubliners en sindsdien ben ik verslingerd gebleven aan hun muziek.”
Algera is altijd de Nederlandse tournees van de baardige Ieren blijven regelen, maar zo wild als tijdens die eerste tournee is het in de zaal nog nooit aan toegegaan. De Schouwburg was afgeladen vol en het publiek was vastbesloten er een onvergetelijk feestje van te maken. Het bier stroomde rijkelijk en dat leidde tot diverse vechtpartijen op het balkon. De portiers hadden handenvol werk om de ruziemakers te scheiden en de ergste herrieschoppers buiten de deur te zetten. The Dubliners zelf wisten zich bijna geen raad met de relschoppers in de zaal en dreigden meerdere malen het optreden af te breken. Niettemin speelden ze hun set uit.
Medeoprichter van The Dubliners John Sheahan is inmiddels 84, maar dat eerste uitstapje naar Heerenveen is hij nooit vergeten. “Veel mensen waren wild en dronken,” herinnert hij zich. “Ik snap dat wel. In de tien jaar dat we met The Dubliners bezig waren, hadden we Nederland nog nooit bezocht. De mensen kenden ons alleen van de plaat en de televisie. Toen ze ons dan eindelijk live zagen, waren ze door het dolle heen. Het werden feesten die naar een echt kookpunt gingen.”
The Dubliners mogen dan officieel niet meer bestaan, hun muziek is nog altijd springlevend. Daar zorgt Sean Cannon, samen met banjospeler/zanger Paul Watchorn, violist/banjospeler Gerry O’Connor en zanger/gitarist Shay Kavanagh wel voor. Als The Dublin Legends laten ze met onverslijtbare krakers als The Wild Rover en Whiskey In The Jar de hoogtijdagen van The Dubliners herleven. Cannon: “Ik mag dan bijna 82 zijn, maar ik wil nog niet stoppen. Zolang ik me gezond voel, wil ik doorgaan met muziek maken. Zangers komen en gaan, maar goede liedjes blijven altijd bestaan. En dat geldt zeker voor The Dubliners. Wij zingen als The Dublin Legends nog altijd het repertoire waar zij in 1962 mee begonnen.’’
Door: Harry de Jong