'The man with the Fish' eerst online in afwachting vergunning kiosk

Hendrik Hakvoort begint 'The man with the fish' Foto gebouw Jan van der Werf

LEMMER - Het is de bedoeling dat er in het gebouw op de plek van de voormalige weegbrug aan de Zeedijk in Lemmer een viskiosk komt. Uitbater Hendrik Hakvoort van 'The man with the Fish' heeft echter de vergunningsaanvraag op advies van De Fryske Marren eerst ingetrokken. Door de ligging aan de rondweg bij het drukke kruispunt met verkeerslichten leent de situatie zich op dit moment niet voor de functie van kiosk. Hakvoort gaat nu met Provincie Fryslân in overleg om te komen tot een oplossing die wel voldoet voor de aan- en afvoer van klanten.

Het gebouw zal hij daarom voorlopig gaan gebruiken als kantoor voor zijn handel in ambachtelijk gerookte vis. Die kantoorfunctie staat ook vermeld in het bestemmingsplan. Echter mag er ook een bedrijf in de dienstverlening, zoals een kapperszaak of een schoonheidssalon gevestigd worden. De reden waarom er dan niet een viskiosk voor afhaal in het gebouwtje mag is Hendrik Hakvoort nog niet helemaal duidelijk.

Van hobby naar werk
Het roken van onder andere zalm, makreel en paling doet de Urker al lange tijd hobbymatig. De afgelopen 24 jaar is hij werkzaam geweest in de visverwerkende industrie. Vanaf 1 november begint Hakvoort voor zichzelf onder de, zoals hij aangeeft, toepasselijke naam 'The man with the Fish' en maakt daarmee van zijn hobby zijn werk. De komende tijd zal dat dus alleen via online verkoop met bezorging in een straal van circa 15 kilometer rond Lemmer gaan. Op termijn wil de man met de vis dit uitbreiden naar het hele noorden.

Roken volgens "slow food" principe
Om de verkoop van zijn seizoensgebonden gerookte vis mogelijk te maken gaat binnenkort de website live. Daar kunnen liefhebbers onder meer vacuümverpakte zalm, eventueel in combinatie met wijn, voor de kerstdagen bestellen. Het roken van de vis zal op een andere locatie dan aan de Zeedijk plaatsvinden.

Op dit moment is Hakvoort nog op zoek naar een geschikt bedrijfspand in de buurt. ,,Daar maak ik dan verschillende soorten verse en gerookte vis. De gerookte vis maak ik al meer dan twintig jaar volgens het “slow food” principe. Daarmee komt de vis ook als die niet meer warm is nog sappig uit de verpakking. Even op kamertemperatuur laten komen, desnoods met vacuumverpakking erom even in warm water leggen, dan is het smullen. Op die manier ervaart de klant een bijzondere smaakbeleving en het is lekker gezond."
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden