Thialf Academy loodst Sandrine Tas naar Olympische Spelen

HEERENVEEN - Het Olympisch Kwalificatie Toernooi staat in het vooruitzicht, en dat betekent dat in Heerenveen de spanning om te snijden is onder de topschaatsers. 

Behalve bij Thialf Academy hoofdcoach Simon Kuipers en zijn pupil Sandrine Tas. De uit België afkomstige Tas schaatst pas 3 jaar, tóch wist ze na een reeks World Cup series een ticket te bemachtigen voor de Olympische Winterspelen. Daarmee treedt Sandrine in de voetsporen van langebaan landgenoten Bart Swings en Mathias Vosté, die zich wederom hebben geplaatst voor de Spelen in Beijing.

Het lijkt bijna een wonder, pas leren schaatsen en bij de eerste beste kans je plaatsen voor de Spelen. Toch is het niet vreemd dat Sandrine Tas het schaatsen zo snel onder de knie wist te krijgen. De Belgische rijdster heeft haar sporen namelijk al verdiend in de inlinesport, waar ze meerdere Europese- en Wereldtitels achter haar naam wist te zetten.

Op uitnodiging van de Koninklijke Belgische Schaatsfederatie (KBSF) maakte Sandrine in 2018 een uitstapje van de skeelerpiste naar het ijs, door samen met een groep getalenteerde inlineskaters deel te nemen aan het project ‘Road to Ice’ in Heerenveen. Een initiatief van Thialf Academy om internationale atleten zoals Sandrine te enthousiasmeren voor de schaatssport. Na een intensief trainingskamp keerde de 26-jarige rijdster terug naar huis om met het Belgische team zich te focussen op de ploegenachtervolging.

Na deelname aan het EK Afstanden met het Belgische team in 2020 keerde Sandrine terug naar Heerenveen om onder support van de KBSF en ISU verder te werken aan haar persoonlijke ambitie, de Olympische Spelen. “Tijdens mijn eerdere kennismaking met Thialf Academy viel het me op dat mijn techniek zich in een rap tempo ontwikkelde, daarnaast had ik een goede klik met de coaches”. Daarmee doelt Sandrine onder andere op voormalig schaatser Simon Kuipers die sinds de oprichting van Thialf Academy hoofdcoach is. Over het traject vertelt Sandrine “Bij Thialf Academy wordt er veel aandacht geschonken aan een plan dat júist voor mij werkt. Het draait niet alleen om techniek, ook de bredere aanpak van de coaches heeft ervoor gezorgd dat ik alsmaar beter ben gaan schaatsen”.