Toonkunstkoor Heerenveen zingt het Stabat Mater van Hydn en de Vespers van Mozart

HEERENVEEN - Na het succesvolle jubileumconcert, de Paulus van Mendelssohn Bartholdy eind vorig jaar, heeft Toonkunstkoor Heerenveen haar voorjaarsconcert weer gepland.

Het concert bestaat uit twee delen, Stabat Mater (1767) van J. Haydn en de Vespers KV 339 van W.A. Mozart (Vesperae Solennes de Confessore).

Aan de keuze voor het Stabat Mater van Haydn en de Vespers van Mozart liggen de volgende overwegingen ten grondslag. Het Stabat Mater is de treurzang van Maria bij het kruis van Jezus. Ongelofelijk veel Europese componisten hebben een Stabat Mater gecomponeerd. Vanaf de 16e eeuw is het in Europa bijzonder populair. De reden daarvan is waarschijnlijk, dat het niet alleen de treurzang is van Maria, die haar zoon verliest, maar dat het in zijn algemeenheid ook staat voor moeders die hun zoon verliezen. En dat kwam (en komt) in Europa met z’n door de eeuwen heen vele oorlogen, natuurlijk vaak voor. Het Stabat Mater van Haydn heeft het kaliber van het Requiem van Mozart, een tijdgenoot van Haydn. Dit beeldende en warmbloedige werk van Haydn wordt o.i. ten onrechte te weinig gezongen. Het is voor ons koor en het orkest een virtuoos stuk en wij vinden het bij deze tijd passen.

Het uit te voeren werk van Mozart is van een heel andere orde, niet qua stijl maar wel qua inhoud. Mozart componeerde de feestelijke Vespers in 1780 op 24-jarige leeftijd. De Vespers zijn gebaseerd op het Bijbelboek Psalmen en stammen uit dezelfde stijlperiode als het Stabat Mater van Haydn. Het werk is bijna zeker voor een belangrijke feestdag gecomponeerd. Heel bekend is het Laudate Dominum, een stralende sopraanaria met afwisselende koorstukken. 

Het concert staat onder leiding van dirigent Pauli Yap en aan de uitvoering werken de volgende solisten mee, Agnes van Laar (sopraan), David van Laar (alt/countertenor), Falco van Loon (tenor), Bert Brunt (bas) en het Het Promenade Orkest. Wij zien u graag op zaterdag 13 mei 2023 om 20.00 uur in de Rooms Katholieke Kerk, Crackstate 13 in Heerenveen. Kaarten kosten €27,50 in de voorverkoop zijn verkrijgbaar bij boekhandel Binnert Overdiep, de koorleden en via de website www.toonkunstkoorheerenveen.nl Kaarten aan de zaal kosten € 31,-.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden