UIT Festival Súdwest-Fryslân in Koudum groot succes

Foto: Koudum.nl

KOUDUM - Het UIT Festival Súdwest-Fryslân was afgelopen zaterdag 11 september in twaalf dorpen en steden (vijf meer dan in 2020) een groot succes, ook in Koudum. 

Plaatselijke comités in de kernen, in Koudum de Centrium Commissie, hadden een uniek programma samengesteld met optredens van onder meer muzikanten, dansers en beeldend kunstenaars. Verder waren er veel cultuuraanbieders van de partij, zoals musea, ateliers en galeries.

De centrale opening van het festival gebeurde in Goënga door burgemeester Jannewietske de Vries. Dat het festival sinds vorig jaar niet meer op één, maar meerdere plekken in de gemeente plaatsvindt, juicht ze toe: “Want cultuur houdt zich niet aan grenzen. Overal waar mensen wonen, wil je genieten van cultuur.” Velen hebben cultuur in coronatijd erg gemist, aldus de burgemeester vlak voor het doorknippen van het festivallint. “Dus is het mooi dat we nu weer los kunnen. Cultuur hebben we allemaal nodig.”

In Koudum begon het programma op en rond het Centrium op het Frieslandplein om 13.00 uur. Kinderen konden terecht in het Klei-atelier dat naast het podium stond opgesteld en konden daarna via de Kinderroute culturele plaatsen – bibliotheek en galeries – in Koudum langs om zo een ijsje te verdienen. En iedereen kon de hele middag genieten van diverse soorten optredens op het podium, met als apotheose een optreden van het Mienskipsorkest Nij Lûd met het pop-up Nij Talint Orkest.