Urogynaecoloog Huub van der Vaart: ‘De juiste zorg op de juiste plek bij stress incontinentie’

Gezond en fit
Afbeelding

HEERENVEEN - Door letterlijke stress, oftewel druk, op je blaas kun je hinderlijke klachten hebben in het dagelijkse leven. Dit wordt ‘stress incontinentie’ of ‘inspanningscontinentie’ genoemd. Wellicht heb je het zelf eens ervaren bij het sporten, achter je kinderen aanrennen of bij lachen, niezen of hoesten? Eén op de vier vrouwen krijgt hier, met name na de bevalling, mee te maken. Gelukkig is hulp dichtbij. Door een nauwe samenwerking tussen bekkenfysiotherapie en Bergman Clinics is er een grote kans dat je snel de juiste zorg krijgt.

Urogynaecoloog Huub van der Vaart houdt zich al jaren bezig met het fenomeen stress incontinentie. Hij is één van de twee professoren op het gebied van bekkenbodemzorg in Nederland. Uitgebreide onderzoeken en duizenden behandelingen hebben hem dé specialist op dit gebied gemaakt. Zijn doel is om zoveel mogelijk patiënten te helpen door hen de best mogelijke zorg te geven. Voor een groot deel van de stress incontinentie patiënten betekent dit bekkenfysiotherapie en voor een kleiner deel een minimaal invasieve operatie die in vijf minuten klaar is.

Samenwerken met bekkenfysiotherapeuten
Huub van der Vaart werkt in Friesland onder andere samen met de drie bekkenfysiotherapeuten van TIGRA-Heerenveen. Sandra Cevaal is één van hen. Ze legt graag uit hoe haar patiënten geholpen worden. “Wij gaan een uitgebreid gesprek aan en onderzoeken wat er precies aan de hand is. Je bekkenbodemspier is namelijk een flinke bundel van acht spieren ter grootte van twee volle handen. Daarnaast heeft de bekkenbodem invloed op het omringende gebied. Er kunnen hierdoor verschillende stoornissen optreden. Dat willen we eerst in kaart brengen zodat we vollediger kunnen helpen.”

80% van de vrouwen heeft voldoende effect met bekkenfysiotherapie
Bij stress incontinentie kun je te maken hebben met een te sterke of te zwakke bekkenbodemspier, een coördinatieprobleem of bindweefselschade. In de praktijk blijkt het meestal een combinatie van deze te zijn. Op basis van onderzoek wordt er samen met de patiënt een behandelplan met gerichte oefeningen opgesteld. Want wat heb je nodig? Is dat krachttraining, ontspanning of juist coördinatietraining? De bekkenfysiotherapeuten maken gebruik van oefeningen, voorlichting, tips voor het dagelijkse leven en/of maken het probleem zichtbaar door middel van een echo of meetapparatuur. Goed nieuws, 80% van de vrouwen heeft voldoende effect met bekkenfysiotherapie. Een traject duurt vier tot zes maanden, waarin je vier tot negen keer de therapeut bezoekt.

Door de nauwe samenwerking tussen bekkenfysiotherapeuten, gynaecologen en urologen uit Heerenveen hopen de bekkenfysiotherapeuten ook de overige 20% te helpen. Bij die groep helpen oefeningen niet afdoende door schade aan het bindweefsel. Gelukkig zijn er korte lijntjes met onder andere Bergman Clinics die een effectieve oplossing hebben voor bindweefselschade bij stress incontinentie.

Operatie van 5 minuten is de meest gebruikte methode
Er zijn meerdere methodes om de patiënten met bindweefselschade te helpen. Professor Huub van der Vaart vertelt trots dat zijn meest gebruikte methode een operatie van slechts vijf minuten is. Hij gebruikt met name de zogenaamde minisling, een kort bandje, dat via een sneetje van 1,5 centimeter onder de plasbuis wordt geplaatst. Dit bandje zorgt voor extra ondersteuning en vermindert of stopt het urineverlies. Patiënten kiezen voor een korte narcose of roesje en hebben na de operatie nauwelijks pijn. Om nog even in de cijfers te blijven, gemiddeld geven zijn patiënten een 2 aan op een pijnschaal van 10. Na afloop is 90% van zijn patiënten zeer tevreden over de uitkomst.

Daarom vindt Huub van der Vaart de nauwe samenwerking met bekkenfysiotherapie ook zo belangrijk. Doordat snel duidelijk is wat de problemen van een patiënt zijn kan er direct onderscheid gemaakt worden tussen patiënten voor wie fysiotherapie hoopvol is én wie juist direct in aanmerking komt voor deze licht invasieve operatie. Kortom: de juiste zorg op de juiste plek!

Taboe doorbreken
Als laatste willen Sandra Cevaal en Huub van der Vaart aandacht vragen voor het feit dat 90% van de mensen het moeilijk vindt om over dergelijke problemen te spreken. Ze hopen dat taboe te doorbreken. Zodat iedereen, ook met milde klachten, de problemen bespreekbaar maakt waarna ze geholpen kunnen worden. “Wij hebben een enorme drive om jou te helpen. Praat erover, zoek hulp, neem contact op met je huisarts. Zeker als je hinder ondervindt van je incontinentie. De bekkenbodem behelst overigens nog veel meer dan incontinentie, dus heb je klachten? Schaam je niet en praat er over.”

Bergman Clinics biedt nu ook bekkenbodemzorg in Heerenveen aan. Maak gebruik van de nabijheid van de juiste zorg. Want uiteindelijk is dat het belangrijkste volgens Huub van der Vaart; een patiënt moet zo snel mogelijk de juiste zorg krijgen!

Bergman Clinics | Vrouw is een voor iedereen toegankelijk medisch specialistisch centrum gericht op zorg voor vrouwen. U kunt er terecht voor blaas- en bekkenbodemklachten zoals urine-incontinentie, verzakking, abnormaal bloedverlies en baarmoederhalsonderzoek bij een afwijkend uitstrijkje. Bergman Clinics | Vrouw werkt nauw samen met de academische ziekenhuizen UMC Utrecht en Amsterdam UMC.. De zorg van Bergman Clinics | Vrouw wordt 100% vergoed na verwijzing en bij medische indicatie. Overleg met uw huisarts bij gynaecologische klachten.

https://www.bergmanclinics.nl/vestigingen/146/vrouw-heerenveen

Afbeelding