Veertigjarige tennisvereniging De Greveling in Oudehaske

grootheerenveen
Afbeelding

Het begon allemaal achter de oude Greveling, in Oudehaske. Een rijksmonument, waar al vóór 1983 een tennisbaan achter lag. Op maandag 14 februari 1983, bijna veertig jaar geleden, werd in Café Dijkstra tennisvereniging De Greveling opgericht. Inmiddels hebben de tennissers meerdere gravelbanen versleten, is er niet één, maar zijn er vier banen en zijn gravelbanen vervangen door smashcourtbanen. Voorzitter Martijn Nota en betrokken lid Willem Deden vertellen over hun vereniging.

“Ik was in de kantine en zag het oprichtingsdocument hangen, dat is wel leuk om er even bij te hebben, dacht ik”, begint Willem Deden enthousiast te vertellen. Het is geen toeval dat hij in de kantine was. Ook als hij zelf niet speelt loopt hij vaak even binnen. “Ik kom voor de gezelligheid”, bekent Willem. “Voor de jongens en de club. Als er ’s avonds competitie is en ik hoef zelf niet te spelen, dan ga ik er even heen. Dan ga ik kijken naar de wedstrijden en kom ik altijd bekenden tegen.” Die binding typeert de vereniging. Zelf was Willem er in 1983 niet bij, bij de oprichting. “Ik kwam in 1999 in Oudehaske wonen en ben lid sinds maart 2000.”

Twaalf maanden per jaar

Wel was hij erbij, toen de gravelbanen vervangen werden voor smashcourtbanen. Willem Deden was twintig jaar lang verantwoordelijk voor het onderhoud van de banen en nauw betrokken toen de nieuwe banen er kwamen. “Op de smashcourtbanen kan het hele jaar door getennist worden”, verklaart bij. De leden kunnen twaalf maanden per jaar buiten tennissen. “Daardoor hebben we naast de voor- en najaarscompetitie van de KNLTB ook een wintercompetitie die we zelf organiseren”, vertelt Martijn Nota. “Hier doen eigen leden en leden van verenigingen uit de regio aan mee. Uit Oranjewoud, Rottum, Haskerhorne, Vegelinsoord en soms uit Joure. Je geeft je op in tweetallen. Mix of dubbel. En dan speel je van november tot maart acht à negen vrijdagen. Dat zijn altijd erg gezellige winteravonden.”

Topklasse

De tennisvereniging in Oudehaske heeft ook talent grootgebracht. Willem vertelt: “We tennisten veel, ook onze kinderen. Door de bond werden er dagen georganiseerd om voor te spelen. Daar vielen onze zoons, Jens Deden en Boas Deden, en ook hun buurjongen Gooitzen van der Schaaf op. En dan gaat het balletje rollen. Van privéles en groepstrainingen naar ons, hun ouders, verslaan. En nu spelen ze topklasse op zaterdag. Op het hoogste niveau van Nederland tennissen nu drie jongens uit één straat in Oudehaske; een unieke situatie.”

Zo komt het dat er nu bij TV De Greveling op zaterdagmiddag topklasse gespeeld wordt. Willem: “Dan komen hier jongens uit Amsterdam spelen, die het moeten doen met een klein kleedkamertje. Maar als ze weer weg gaan hebben ze het allemaal heel gezellig gehad. Die zaterdagmiddagen zijn grandioos.” Boas Deden speelt van de drie talenten het hoogst en wil er, naast de zaterdagcompetitie die hij speelt, nog één keer helemaal voor gaan. Dat doet hij niet onverdienstelijk. Willem: “Landelijk staat hij in de dubbel op plek 71 en in de enkel op plek 55. ” Daarnaast is Boas, net als zijn broer Jens, tennisleraar. Zo geven ze hun passie voor de sport door aan de volgende generatie.

Nieuwe leden zijn welkom

Martijn Nota: “Bij onze vereniging is nog ruimte voor nieuwe leden. Jong en oud. Beginnende tennissers kunnen instromen via ‘maak kennis met tennis.’ Een laagdrempelige manier om erachter te komen of tennis jouw sport is.” Willem Deden vult aan: “We hebben voldoende capaciteit. Waar je hier nooit last van hebt is dat je moet wachten op een baan. Er kunnen dus zeker nog leden bij.”

De vereniging heeft niet alleen leden uit Oudehaske. Door de ligging van Oudehaske - tegen Heerenveen aan - weten ook de inwoners van Heerenveen TV De Greveling, om verschillende redenen, te vinden. Martijn: “Ik kwam in 2010 in Oudehaske wonen, ben naar de club gelopen, ben lid geworden en lid gebleven. Ook al woon ik nu in Heerenveen.” Willem: “Wat je vaak ziet is dat je blijft tennissen met dezelfde groep. De groepen variëren. Een 35+ groep, damesgroepen, er zit van alles tussen. Natuurlijk zijn er wisselingen door de jaren heen, dat heeft een natuurlijk verloop, maar de groepen zijn hecht. En er heerst het gevoel samen één vereniging te zijn. Dat zie je ook aan de sponsorcommissie die zeer actief is binnen de vereniging. Als je alleen al ziet hoeveel sponsorborden we hebben hangen. Ze zijn erg actief en goed voor de vereniging. Dat is grandioos!”

Tekst en foto’s: Annemarie Overbeek