Verschillen tussen de Samsung Galaxy S20 en S21

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - De opvolger van de zo populaire smartphone S20 heet, niet geheel verrassend, de S21.

Dit nieuwste Samsung Galaxy model kent zowel een aantal verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, als enkele stapjes terug. Twijfel je over de aankoop? We zetten de verschillen voor je op een rijtje.

De S21 is goedkoper

Eerst het goede nieuws: de S21 is goedkoper! Jarenlang steeg de prijs, zo niet dit jaar. Een losse Galaxy S21 (met 128 GB) kost € 849,-, vijf tientjes goedkoper dan de S20 met 4G. Hou je makkelijk wat geld over voor een Samsung Galaxy S21 hoesje. Voor de 5G-variant moest je 999 euro aftikken, maar sinds het uitkomen van de S21 daalt de S20 natuurlijk in prijs. Let wel: de genoemde bedragen zijn/waren adviesprijzen.

Inhoud verpakking

Als je de felbegeerde S21 bemachtigd hebt, valt bij het uitpakken direct een aantal dingen op. Er zitten geen oordopjes en geen oplader bij, in tegenstelling tot het pakket waarin de S20 verkocht werd. Natuurlijk, je kunt de oude nog gebruiken, dat is duurzamer. Maar als je nog geen Samsung Galaxy had, moet je er alsnog naar op zoek. De firma Samsung heeft dit gedaan in navolging van Apple, het bedrijf dat al veelvuldig op de vingers is getikt als het gaat om milieuvervuiling. Daarover straks meer.

Het ontwerp: geen micro-sd-kaartslot

Net als de S20 is de S21 waterdicht en bestand tegen stof. Wat dat betreft niks nieuws onder de zon. Ook de verschillen in afmetingen en gewicht zijn miniem. Maar dan de materiaalkeuze: het glas is vervangen door plastic. De S21 heeft een kunststof achterkant. Dit is zo gedaan omdat hier minder vingerafdrukken op achterblijven. Belangrijker verschil: de S21 heeft geen micro-sd-kaartslot. Die is handig om het interne geheugen uit te breiden - dit kon dus wel op de S20. Dat wordt bij de S21 dus kiezen tussen de vaste opties van 128 of 256 GB.

Iets minder scherp beeld

Hoewel beide smartphones een oled-display van 6,2 inch doorsnee met een verversingssnelheid van 120 Hz hebben, oogt het beeld op het S21-scherm iets minder scherp. Verklaring: de resolutie is lager. Die van de S21 is 2400 x 1080 pixels, de resolutie van de S20 bedraagt 3200 x 1440 pixels. Dat zou je kunnen opvatten als een stap terug in beeldkwaliteit, maar als je er eenmaal mee bezig bent merk je dat amper. Ook hier is gedacht aan duurzaamheid: door de iets lagere schermresolutie is de accuduur langer geworden, want hogere resolutie = meer energieverbruik. Daar merk je dus meer van aan het opladen, dan aan de beeldscherpte. Overigens kent het scherm van de S21 het zogenaamde Gorilla Glass Victus, een mooie naam voor een nieuw beschermingsglas dat meer bestendig is tegen krassen en butsen, bijvoorbeeld wanneer de smartphone valt of tezamen met je sleutelbos in je broekzak zit.

Betere specificaties

Verbetering zit hem vooral in de specificaties. De S21 heeft een spiksplinternieuwe Exynos 2100-processor, die sneller is, en energiezuiniger. Bovendien ondersteunt hij standaard 5G. De S21 is om die reden alleen in 5G-versie verkrijgbaar, waar de S20 ook een 4G-model had, dat goedkoper maar ook minder krachtig was. De vingerafdrukscanner achter het display is sneller bij de S21 en de camera’s op de achterkant zijn iets verbeterd. Je vindt daar een 12 megapixel-hoofdcamera met 12 megapixel-groothoeklens en een 64 megapixel-zoomcamera. De camera’s verschillen dus niet heel erg van de S20.

Updates

Meer belangrijk goed nieuws, want dit is ook duurzamer: je mag rekenen op updates tot begin 2025. Dat houdt in: updates voor Android 11, maar ook 12, 13 en 14. Dit is inclusief beveiligingsupdates. Datzelfde beleid werd gehanteerd voor de S20, maar vanwege de simpele reden dat die een jaartje ouder is, loopt deze overeenkomst tot begin 2024 en stopt hij met Android 13. Om zo lang mogelijk updates tot je beschikking te hebben, komt de S21 dus één jaartje en één Android-stap beter uit de bus.

Duurzaamheid

We hebben het net al genoemd: er wordt meer ingezet op duurzaamheid, een goede ontwikkeling omdat zowel de productie van smartphones als het gebruik ervan (opladen en data-opslag) veel energie kost. Het is te hopen dat men dit in de toekomst blijft verbeteren. Zelf zou je daarin kunnen investeren door een powerbank aan te schaffen die via zonne-energie opgeladen wordt, of überhaupt na te denken over groene energie. Dat geldt dan louter voor het opladen van je Samsung. Wat betreft de productie: dat heb je niet in eigen hand, hoewel we met zijn allen de vraag creëren. Tot slot de data-opslag. Hoe intensiever smartphones gebruikt worden, hoe harder de servers moeten werken en dat kost energie. Het is aan ons allen om daar rekening mee te houden.