Vier procent groei economie in Friesland, zuidwesten door toerisme het meest

Braderie in Lemmer Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - De Friese economie is in het tweede kwartaal met vier procent gegroeid ten opzichte van 2021. De grootste stijging was te zien in het zuidwesten van de provincie, vijf procent.

De economie is in alle provincies gegroeid, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Noord-Holland is de economie het meest toegenomen, met 10 procent. In Groningen nam de economie het minst toe, daar ging het maar om 3 procent.

Door naar kleinere regio's te kijken worden verschillen in economische groei binnen provincies ook zichtbaar. Horeca, reisbranche en industrie waren de grootste 'aanjagers'. Vooral het opheffen van de coronamaatregelen was een grote stimulans voor horeca, luchtvaart, spoorvervoer en reisbemiddeling.

In het Noorden zijn deze bedrijfstakken die het meest profiteerden van het opheffen van de coronaregels vaak een relatief klein deel van de economie.

Recreatie in zuidwest
Het zuidwesten van Fryslân is een uitzonderling, laat het CBS weten. Daar zijn horeca, sport en recreatie goed vertegenwoordigd. In het zuidwesten van Fryslân nam de economie met 5 procent toe, in het zuidoosten met 4 procent en in het noorden met 3 procent.

Bron: www.omropfryslân.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden