Vooruitblik op commissievergadering van donderdag 4 februari

Politiek
Afbeelding

HEERENVEEN - Volgende week donderdag 4 februari vergadert de gemeenteraad in een commissievergadering. 

Inwoners kunnen in deze vergaderingen inspreken, dat houdt in dat ze aan de raadsleden kunnen laten weten wat ze van een onderwerp op de agenda vinden en wat de raad in elk geval moet weten voordat ze een besluit nemen over het onderwerp. Dat kan door een filmpje van max 5 minuten, of via brief of mail.  Insprekers kunnen zich tot 1 februari melden bij griffie@heerenveen.nl of bel (0513) 617 700.

Aanpassing stedenbouwkundigplan De Fjilden, Nieuwehorne

In Nieuwehorne op de woningbouwlocatie De Fjilden is het plan om nog eens zes woningen te bouwen. Hiervoor moet het eerder gemaakte stedenbouwkundig plan voor deze locatie worden aangepast.

Het voorgestelde raadsbesluit:

  1. In te stemmen met het aangepaste stedenbouwkundig plan voor de voltooiing van Fase 1 van de woningbouwlocatie De Fjilden in Nieuwehorne 2. In te stemmen met het (positieve) financiële effect hiervan op de grondexploitatie en verwerking daarvan middels bijgevoegde begrotingswijziging.

Kaders voor de uitvoering van de Omgevingswet

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2022. Gemeenten moeten zelf de kaders bepalen voor de uitvoering van de wet, daarom bespreekt de gemeenteraad de volgende onderwerpen:

  • Adviesrecht bij afwijkingen
  • Uitgebreide procedure
  • Participatie (vooroverleg)

Het voorgestelde raadsbesluit:

  1. College dient de raad om advies1 te vragen bij de beoordeling van grote en ingrijpende ontwikkelingen en/of ontwikkelingen in kwetsbare gebieden. Het betreft omgevingsvergunningen voor activiteiten als opgenomen in bijgevoegd concept-raadsbesluit;
  2. Participatie2 verplicht te stellen voorafgaand aan alle aanvragen om af te wijken van het Omgevingsplan;
  3. De uitgebreide procedure (26 weken inclusief formele zienswijzen) van toepassing te verklaren op alle aanvragen als bedoeld onder 1;
  4. Voorgaande besluiten na één jaar te evalueren;
  5. Dit besluit in zijn geheel in werking te laten treden met ingang van de dag waarop de Omgevingswet in werking treedt.

Bestemmingsplan hoek Kerkstraat / Nieuwstraat

Voor de bouw van 17 appartementen in de Kerkstraat 44 in Heerenveen, moet het bestemmingsplan worden aangepast en daarover moet de gemeenteraad besluiten. Aanleiding van de plannen is de wens van de gemeente om verouderde delen van het centrum weer toekomstbestendig te maken.

Het voorgestelde raadsbesluit:

  1. geen grondexploitatieplan vast te stellen.
  2. de antwoordnota zienswijze vast te stellen;
  3. het bestemmingsplan Heerenveen, Kerkstraat - Nieuwstraat, zoals vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0074.BPNKerkstrnwstr-VG01, conform de artikelen 1.2.1 tot en met 1.2.5 van het Besluit ruimtelijk ordening in elektronische vorm is vastgelegd, in die vorm vast te stellen;
  4. aan te geven dat bij dit bestemmingsplan als ondergrond behoort de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), bestaand ten tijde van de vaststelling en kenbaar uit het electronisch bestand o_ NL.IMRO.0074. BPNKerkstrnwstr-VG01.l

Bestemmingsplan Heerenveen Hoek Nieuwstraat en De Heideburen Herontwikkelingsplan

Voor de bouw van twee woonhuizen en 35 appartementen op de hoek Nieuwstraat- Heideburen in Heerenveen moet het aangepaste bestemmingsplan worden vastgesteld.
De plannen passen in het gemeentelijke woningbouwprogramma, ze dragen bij aan vernieuwing en versterking van het centrum door vrijgekomen kantoorruimte te vervangen door woningen.
Het aangepaste bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er zijn geen
Zienswijzen ontvangen.

Het voorgestelde raadsbesluit:

  1. geen grondexploitatieplan vast te stellen;
    2. het bestemmingsplan Heerenveen – Hoek Nieuwstraat en de Heideburen, zoals vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0074.BPNieuwstrHeidebHVVG01, conform de artikelen 1.2.1 tot en met 1.2.5 van het Besluit ruimtelijk ordening in elektronische vorm is vastgelegd, in die vorm vast te stellen;
  2. aan te geven dat bij dit bestemmingsplan als ondergrond behoort de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), bestaand ten tijde van de vaststelling en kenbaar uit het electronisch bestand o_ NL.IMRO.0074.BPNieuwstrHeidebHV-VG01.

Vvgb Pean Zeilschool legalisering vakantiewoningen

Voor de bouw van 12 water lodges op het adres Pean 1 te Nes is een legalisering aangevraagd. De gebouwde lodges zijn niet conform de verleende vergunning gebouwd en daarom vraagt de eigenaar een vergunning te verlenen voor de al gebouwde lodges.

Het voorgestelde raadsbesluit:

  1. Een (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen af te geven op grond van artikel 2.27 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juncto artikel 3.11 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juncto artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht.
  2. Deze verklaring als definitieve verklaring van geen bedenkingen aan te merken wanneer er geen zienswijzen over de ontwerpverklaring zijn ingediend.

Behandeling antwoorden vragen D66 - LHBTIQ+ onderwijs

D66 heeft in het reces een aantal schriftelijke vragen gesteld. Verzoek is om de ingekomen antwoorden te agenderen voor de volgende commissievergadering.

Behandeling Zwart/witboek Armoede SP

Verzoek tot commissie behandeling van het Zwart/witboek SP.

VRF Zienswijze oprichting Werkgeversvereniging WVSV

In september 2020 heeft het Veiligheidsberaad, het overlegorgaan van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s het principebesluit genomen tot het oprichten van de Werkgevers Vereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s. Deze vereniging kan namens de besturen van de veiligheidsregio’s onderhandelen met de werknemersorganisaties en bindende afspraken maken over arbeidsvoorwaarden voor het personeel van alle veiligheidsregio’s.

Het besluit tot deelname aan de WSVS wordt genomen door het Algemeen bestuur van Veiligheidsregio Fryslân, maar eerst mogen de Friese gemeenteraden laten weten wat ze van deelname aan de WSVS vinden.

Het voorgestelde raadsbesluit:

  1. Geen zienswijze over oprichten WVSV in te dienen bij Veiligheidsregio Fryslân