Vrijdag 14 mei start kaartverkoop Oranjewoud Festival

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

ORANJEWOUD - Van zonsopgang tot diep in de nacht is het veelzijdige Parklandschap Oranjewoud van 19 tot en met 22 augustus het decor voor de uitgestelde negende editie van Oranjewoud Festival. 

Met zijn ruimte, zuurstof en natuur biedt Oranjewoud fantastische mogelijkheden voor uiteenlopende én veilige concertbelevingen. Het festival bestaat dit jaar uit drie zones met elk een eigen programmering en karakter: van de vrolijke ongedwongenheid in de Play Zone en wonderbaarlijke ervaringen in de Expedition Zone tot puur genieten in de Comfort Zone. Op het programma staan meer dan 100 concerten, familievoorstellingen, meedoe-activiteiten en kunstinstallaties.

Het nieuwe podium de Comfort Zone bij de Oranjerie van Landgoed Oranjestein bestaat uit een grote knusse overdekte huiskamer met comfortabele banken en fauteuils. Hier kunnen fijnproevers genieten van klassieke muziek van internationale kwaliteit.

De bossen, tuinen en bijzondere locaties zoals de Ecokathedraal vormen het fundament van de Expedition Zone, avontuurlijke concerten waar mens en muziek elkaar treffen op ongebaande paden.

De Overtuin, tegenover Landgoed Oranjewoud, is al jaren de plek waar alles samenkomt: De Proeftuin met sinds 2019 ook een aparte Kinderproeftuin. Dit jaar worden deze twee samengevoegd tot de Play Zone met muziek van verschillende genres, een uitgebreid kinderprogramma en uiteraard een gevarieerd aanbod van eten en drinken.

Oranjewoud Festival start donderdagavond 19 augustus met twee concerten. De Londense vocale groep The Swingles opent de nieuwe Comfort Zone en het Duitse jazzpianoduo Becker & Krajenski opent in de sprookjesachtig verlichte Overtuin de Play Zone.

De Salon, een maxi huiskamerconcert en talkshow ineen, beleeft dit jaar zijn uitgestelde première. Coen Verbraak en Lex Bohlmeijer ontvangen dagelijks gasten zoals schrijver en journalist Natascha van Weezel, voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en violist Christiaan Bor. Tussendoor klinkt muziek door onder meer het Dudok Quartet, sopraan Elisabeth Hetherington en Het Reizend Muziekgezelschap. Uiteraard staan de locatiespecifieke producties als de Nacht van het Park en het Zonsopkomstconcert weer op het programma.

Voor liefhebbers van puur klassiek zijn er tal van prachtige concerten. Violiste Noa Wildschut en het Noorse Boyes Cafe´orkester brengen een programma rond Mendelssohn en Prokofjev. Pianist Hannes Minnaar deelt spelend op de rechtsnarige Maene-vleugel zijn nachtelijke overpeinzingen in Nox.
Avonturiers kunnen hun hart ophalen in de Expedition Zone met onder meer een concert van cellist Johannes Moser in het bos. In de Ecokathedraal kruipt sopraan Cora Burggraaf bijna letterlijk in je hoofd bij haar zoektocht naar de ware ik van Elsa Diepenbrock. Geluidskunstenaars Strijbos & Van Rijswijk ontwikkelen voor Oranjewoud Festival het project Soprano Panorama, een onzichtbaar koor dat vanuit alle windrichtingen klinkt op de uitkijktoren Belvédère.

De Play Zone biedt naast de dagelijkse optredens van festivalmusici, swingende bands, familievoorstellingen en een oor- en oogstrelende avondprogrammering ook een wonderlijke wereld met kunst, spel en muziek voor kinderen. Met de FlitsOpera maken de kinderen met elkaar een heuse mini-opera én voeren deze ook uit voor publiek. In het nieuwe onderdeel MusicFactory zijn de kinderen instrumentenbouwer, componist en concertmusicus ineen.

Zondag 22 augustus eindigt het festival ook met twee concerten: de Comfort Zone besluit met een concert van Rembrandt Frerichs en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Artvark Saxophone Quartet & Drums United sluiten de Play Zone groovend en swingend af.