Vrijwilligers Flaeijelfeest druk met opbouw Landgoed De Horne

OUDEHORNE - Tientallen vrijwilligers van het Flaeijelfeest zijn momenteel druk met de opbouw van Landgoed De Horne aan de Buitenweg in Oudehorne.

De feesttent staat inmiddels en kan ingericht worden. Buiten zijn vrijwilligers dinsdagmiddag druk met de opbouw van de dorpsstraat en de welbekende luchtschommel. Over enkele dagen moet het terrein klaar zijn voor de ontvangst van duizenden bezoekers. 

GrootHeerenveen nam dinsdagmiddag een kijkje bij de werkzaamheden op Landgoed De Horne. De foto's zijn te zien in de slider bovenaan dit bericht!

Nieuw terrein

In Oude- en Nieuwehorne barst zaterdag 24 september het Flaeijelfeest los! Op een nieuw terrein weliswaar, want door het steeds groter wordende feest en de bijbehorende verkeersstromen ging de organisatie vijf jaar geleden al op zoek naar een nieuwe locatie. Donderdag 22 september wordt om 17.30 uur het nieuwe terrein aan de Buitenweg in Oudehorne officieel geopend door wethouder Rinkes waarna “de lêste spul wurde ferhúze” naar de plaggenhut.

De 44e editie van het Flaeijelfeest vindt van donderdag 22 t/m zaterdag 24 september plaats. Het aanbod bestaat uit drie feestavonden met een divers muziekprogramma, een Kroechkwis “oer us doarpen”, het gratis kinderprogramma op vrijdagmiddag, de spekriderij tijdens de buurtenstrijd en natuurlijk op zaterdag de Boerenoptocht en het aansluitende openluchtmuseum in bedrijf.

Gratis Boerenoptocht

Op zaterdagochtend zal de Boerenoptocht feestelijk starten om 10.00 uur bij de rotonde van Oudehorne. Ditmaal voor de laatste keer begeleid door dorpsomroeper Pieter Haringsma út Sleat. De 4km lange optocht bestaat uit rijdend antiek met onder andere een prachtige Omnibus, koetsen, buurtwagens, tractoren, stoomlocomotieven en walsen en heel veel figuranten. Deze Ot & Sien figuren tonen de beroepen van 100 jaar geleden zoals de petroleumboer, veldwachter en kruidenier. De route loopt net als voorheen, van de rotonde Oudehorne richting de rotonde van Nieuwehorne. De deuren van Landgoed De Horne zijn geopend vanaf 11.00 uur voor het Openluchtmuseum in bedrijf.

Unieke houten machines uit Duitsland

Op het landgoed wordt het dorpsleven uitgebeeld doormiddel van een nagebouwde dorpsstraat met dorpsplein, ambachten, straattheater, nostalgische kermis, tal van demonstraties van het boerenwerk op het land, plaggenhut, ruim 500 tractoren en ook oude motoren, woonwagens en stoomlocomotieven.

Een mooie bezienswaardigheid zijn de drie houten machines die vanuit Duitsland op het Flaeijelfeest te zien zijn. Deze werden vroeger gebruikt na de oogst van het graan. De eerste machine is een dorsmachine en slaat het graan uit de aar. De kafmolen scheidt het kaf van het koren en de derde machine is een hakselmachine welke het stro in stukjes van 3 cm snijdt. Er zitten dan altijd nog resten graan tussen de stukjes stro en die komen in een bak met water. Dit werd vroeger gebruikt als voer voor de paarden en nu ook. De machines worden namelijk aangedreven door pure paardenkracht door de Arbeidspferde op de tredmuhle.

Ouderwets gezellig

Door de demonstraties en wedstrijden, zoals ringrijden, seinemeanen, kunstmest strooien, mais hakselen, sloten schoonmaken en het ‘knoeien in de knoeibak’ met groot materieel, herleeft het platteland volop. Jong en oud kunnen alles zien uit ‘beppe haar tijd’ en nostalgie en herkenning gaan dan hand in hand. Het vermaak op het dorpsplein en de sfeer van de nostalgische kermis, mét gerestaureerde luchtschommel, zorgen weer voor ouderwetse gezelligheid in ‘de Hoarne’!

Meer informatie: www.flaeijel.frl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden