Wat zijn de voor- en nadelen van sim only en telefoon abonnement?

INGEZONDEN - Bijna iedereen die in Nederland woont heeft tegenwoordig een smartphone in zijn of haar bezit. 

Als jij ook de eigenaar van zo’n telefoon bent dan wil je het natuurlijk wel kunnen gebruiken om te bellen of te sms’en, wat mogelijk is met behulp van een simkaart. Hiervoor moet je wel sim only vergelijken om vervolgens zo’n contract af te sluiten. Toch hoeft dat niet altijd. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een telefoon abonnement. Je betaalt dan niet alleen voor de belminuten en mobiele data, maar ook voor de smartphone zelf. In dit artikel kun je meer lezen over de voor- en nadelen van deze twee opties.

Voordelen van telefoon abonnement 

  • 'Gratis' smartphone: Hoewel het technisch gezien niet echt gratis is, omdat je ervoor betaalt in je maandelijkse vergoeding, is een contractdeal een handige methode om de nieuwste Apple iPhone of Samsung-smartphone tegen een beter beheersbare prijs te krijgen.
  • Probleemloos: Je weet wat je krijgt met zo’n contract. Ook als je over je limiet heen gaat, wordt je abonnement niet stopgezet, zolang je je maximale kredietlimiet op je tarief niet bereikt. Wel moet je dan meer betalen natuurlijk. 
  • Gratis geschenken: In sommige gevallen krijg je van de provider bij het afsluiten van een telefoon abonnement een gratis geschenk.

Nadelen van telefoon abonnement

  • Geketend: Je bent gebonden aan een vaste mobiele netwerkprovider, mogelijk voor maximaal 24 maanden. Dit is een lange tijd als de ontvangst in je woonplaats slecht is, al is dat gelukkig in de meeste gevallen tegenwoordig niet meer het geval. Ook is het een lange tijd als je snakt naar een nieuwe telefoon.
  • Overschrijding van limiet: Hoewel je je mogelijk geen zorgen hoeft te maken over het feit dat je zonder belminuten of mobiele data komt te zitten, wordt je alsnog zwaar getroffen door de hoge kosten die je krijgt als je je limiet overschrijdt. 

Voordelen van sim only

  • Vrije providerkeuze: Bij de meeste sim only abonnementen ben je niet gebonden aan één provider en sommige contracten zijn slechts 30 dagen geldig. Als de deal je niet bevalt, kun je het ruilen voor een ander.
  • Potentiële lagere kosten: Sim only deals zijn op de lange termijn vaak goedkoper in vergelijking met contractovereenkomsten omdat je de kosten van een nieuwe smartphone niet betaalt.
  • Telefoon houden: Als je bijzonder gehecht bent aan je telefoon, kun je deze houden bij sim only. Plaats gewoon je nieuwe simkaart erin en je kunt het gebruiken. 

Nadelen van sim only

  • Dure smartphone: De kosten van een mobiele telefoon op zich kunnen oplopen tot honderden euro’s, wat al helemaal het geval is als je graag het nieuwste model van Apple of Samsung wilt. Dit moet je bij sim only in één keer betalen.
  • Beperkende regels: Het is belangrijk om bekend te zijn met de algemene voorwaarden van je nieuwe sim only contract. Soms kan het namelijk beperkende regels bevatten waardoor het bijvoorbeeld lastig is om het te stoppen als je niet tevreden bent.