Weblog burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren: 2021 is begonnen. En hoe!

Foto De Fryske Marren

DFM - In zijn wekelijkse weblog gaat burgemeester Fred Veenstra deze keer in op de machtswisseling in Amerika, maatschappelijke onrust en het bespreekbaar maken van een mogelijk totaal verbod op vuurwerk.

Onderstaand de weblog:

Nieuwjaarstoespraak 2021, burgemeester in raadzaal, camera, lichten
Ook via deze blog wil ik alle lezers nog een goed 2021 toewensen. Laten we proberen om dit jaar van gewone dagen bijzondere te maken.
Ik hield woensdagavond mijn nieuwjaarstoespraak, samen met de wethouders die vertelden over hun plannen voor verschillende onderwerpen. Het is allemaal op Youtube terug te vinden.

Toen ik vertelde over de ontwikkelingen om ons heen die ook op onze gemeente invloed zullen hebben, noemde ik onder andere de aanstaande presidentswisseling in de Verenigde Staten. Ik kon niet vermoeden dat het op hetzelfde moment in Washington vreselijk uit de hand liep. Het land dat wij beschouwen als een op en top democratie, als de leider van de vrije wereld, liet zien hoe het niet moet. Hoe de huidige leider weigert zijn nederlaag te erkennen en zijn aanhangers opzweept om zich er niet bij neer te leggen. Met vreselijke gevolgen. Bij democratie, zeker in een presidentieel stelsel als in de VS, hoort dat meerderheden kunnen wisselen. Zodra de stemmen zijn geteld is er een nieuwe president. Over vier jaar zijn er weer kansen voor iemand van de andere partij. Je mag hopen dat we in ons land niet in dergelijke toestanden terecht zullen komen, want het is de bijl aan de wortel van de democratie.

Natuurlijk zijn er ook in ons land wel zaken die zorgen baren. Er is ook hier op verschillende terreinen maatschappelijke onrust. We hebben het de laatste maanden bijvoorbeeld gezien bij allerlei corona-demonstraties. Vorig jaar waren er de protesten vanuit de landbouw. En er zijn meer zaken waarover lokaal of landelijk de gemoederen verhit raken. Is dit iets om je zorgen over te maken? En hoe moet je hier als overheid mee omgaan? Of is het iets van alle tijden. Denk aan de studentenprotesten in de jaren ’60 van de vorige eeuw, de krakersrellen of de demonstraties tegen kernwapens.
Als volksvertegenwoordigers en bestuurders van alle Friese overheden gaan we begin februari een bijeenkomst houden over het thema ‘maatschappelijke onrust’ om handvatten te krijgen hoe we hier in eigen omgeving mee om kunnen gaan.

In de toespraak vertelde ik ook hoe de jaarwisseling is verlopen in onze gemeente. Relatief rustig, met enkele uitschieters. Collega’s in het land hebben inmiddels gepleit voor een blijvend algemeen vuurwerkverbod. Ik heb gezegd dat ik begrip heb voor die pleidooien. Dat is overigens net wat anders dan dat ik het er mee eens ben, zoals ik hier en daar al las. Maar ik vind wel dat we de komende maanden moeten gebruiken om een principiële discussie over het onderwerp te voeren.
Na de vele ongelukken met vuurwerk in de afgelopen jaren was er al een verbod voor een deel van het vuurwerk. Om de ziekenhuizen te ontlasten is daar vanwege corona een algeheel verbod op verkoop en afsteken van gemaakt. Ondanks het feit dat er nu toch illegaal vuurwerk werd ontstoken was het nu rustiger op straat, waren er minder slachtoffers en hebben veel mensen (en dieren) een plezieriger jaarwisseling gehad. Moet je die positieve effecten weer zien verdwijnen door bij de volgende jaarwisseling weer naar ‘normaal’ te gaan? Laten we het er op zijn minst over hebben.

Er zal het komende jaar weer veel gaan gebeuren. Ook zaken waar we het niet met zijn allen over eens zijn. Maar daar zullen we het gesprek over (moeten) aangaan. Een goed gesprek, elkaar in de ogen kijken en pratend tot een oplossing komen. Daar gaan we ook dit jaar weer voor!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden