Welke internetsnelheid heb ik nodig?

INGEZONDEN - Heb je momenteel een internet abonnement, maar heb je het gevoel dat deze wat traag is? 

Dan is het heel goed mogelijk dat je een wat hogere snelheid nodig hebt. Vaak realiseren we ons namelijk niet dat de techniek gaandeweg flink is veranderd. Dat wil zeggen dat er misschien wel een aantal apparaten in huis zijn bijgekomen die gebruik maken van het netwerk, maar ook wordt bijvoorbeeld video en tv in een steeds hogere kwaliteit geleverd, waardoor het simpelweg meer capaciteit vraagt om te kunnen streamen. Een terechte vraag is daarom dus ook vaak welke snelheid of je nu daadwerkelijk nodig hebt? Omdat je natuurlijk helemaal niets hebt aan een ontzettend snel en vaak ook duur abonnement, terwijl je weinig tot geen gebruik maakt van het internetverbinding, hebben wij een aantal tips voor je.

Waarvoor gebruik je het internet?

Om te kunnen bepalen welke internetsnelheid je nodig hebt, is het eerst van belang te bepalen welk type gebruiker je bent. Gebruik je het internet hoofdzakelijk voor wat mail en af en toe het streamen van een video, dan zul je logischerwijs een andere snelheid nodig hebben, dan wanneer je een echte gamer bent. Gemiddeld is dan vaak een abonnement van zo’n 50 Mbit/s ruimschoots voldoende om in je behoefte te kunnen voorzien. Het wordt een ander verhaal wanneer je ook regelmatig streamt en met meerdere mensen gebruikmaakt van het internet. Wanneer je niet alleen snel wilt kunnen internetten, maar ook storingsvrij, dan is het aan te raden de mogelijkheden van glasvezel te onderzoeken. Internet via glasvezel biedt namelijk niet alleen de mogelijkheid tot een veel hogere snelheid, maar is ook veel minder storingsgevoelig.

Welke snelheid is voor mij goed?

De snelheid die jij nodig hebt, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Allereerst natuurlijk het aantal apparaten dat verbonden is met het internet. Wat we nog wel eens willen vergeten, is dat wanneer je televisie kijkt via het internet, dit ook ten koste gaat van je snelheid. Dus heb jij één of meerdere televisies en streamen de kinderen daarnaast ook nog dagelijks hun favoriete muziek terwijl ze tegelijk gamen? Dan ga je het natuurlijk met een basisabonnement van vaak 50 Mbit per seconde niet redden. Om je een idee te geven, hebben we de verschillende snelheden voor je op een rijtje gezet.

50 Mbit/s

Ga je voor 50 Mbit/s, dan is dit vaak voldoende voor een huishouden dat bestaat uit twee personen of met kleine kinderen. Wanneer je televisie kijkt en af en toe op het internet surft is deze verbinding prima. Ook wanneer je via Netflix of Videoland een film of serie wilt kijken kun je hier prima mee uit de voeten. Anders wordt het wanneer ook je kinderen Youtube willen streamen, bijvoorbeeld op een tablet of smartphone.

100 Mbit/s

Wil je met meerdere mensen tegelijkertijd televisie kunnen kijken en maak je geen gebruik van de COAX, dan heb je toch echt een wat sneller abonnement nodig. Hiermee kun je zowel op meerdere televisies kijken, maar ook streamen. Zo kun jij onbezorgd je laatste mailtjes nog even wegwerken, terwijl je partner aan het Netflixen is en je kinderen op hun tablet een filmpje kijken.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden