Zeer grote brand verwoest woonboerderij in Sint Nicolaasga

SINT NICOLAASGA - Rond kwart over twee kreeg de brandweer van Sint Nicolaasga vrijdagmiddag een oproep voor een dakbrand. Ter plaatse bleek het te gaan om een deels rietgedekte woonboerderij aan de bosrand bij het dorp, eigendom van jonkheer Tjalling van Eysinga.

De brand was bij aankomst van de brandweer uitslaand. Vanwege de droogte en de locatie werd er in verband met de watervoorziening opgeschaald naar zeer grote brand Grip 1. De woonboerderij is door de brand volledig verwoest. Er vielen voor zover bekend geen gewonden en de aanwezige honden bleven ongedeerd. Evenals de paarden die in de naastgelegen wei liepen.

Brandweer massaal aanwezig
Door de ligging van de woning bij het bos was er, mede door de droogte, kans op verspreiden van het vuur. Uit voorzorg werden een zwembad en camping in de buurt ontruimd.

Eenheden van de brandweer uit Sint Nicolaasga, Langweer, Sneek, Joure, Echten, Lemmer, Bakhuizen, Bolsward, Heerenveen en Drachten werden opgeroepen om het vuur te bestrijden. De toegangsweg naar de boerderij werd afgezet, evenals een deel van het bos, om daarmee de hulpdiensten ruimte te geven.

Geen NL-alert
De rook was op grote afstand te zien en trok over het bos in de richting van Langweer. Aangezien het niet om bebouwd gebied ging was een NL-alert volgens de woordvoerder van de brandweer niet nodig.

Even voor vier uur was de brand onder controle. De bijgebouwen bleven gespaard. Omdat er brandende rietdeeltjes in het bos terechtgekomen zijn wordt er in de omgeving gecontroleerd op brandhaarden. De oorzaak van de brand is op dit moment nog niet bekend.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden