Aan boord bij de Prinses Maxima, volgschip van Skûtsje Gerben van Manen

Algemeen
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Wie skûtsje Gerben van Manen zegt denk automatisch aan het SKS kampioenschap skûtsjesilen tijdens de eerste twee weken van de bouwvak vakantie.

 De veertien bemanningsleden, hun partners en kinderen verblijven tijdens het SKS Kampioenschap aan boord van opleidingsschip de Prinses Maxima. Het 55 meter lange schip wordt in de dagen voorafgaand aan het kampioenschap klaargemaakt in Heerenveen. Vanaf dat moment stappen skûtsjeschipper Sytze Brouwer, partner Natasja en zijn twee kinderen aan boord. Er is veel te regelen. Er leven tenslotte twee weken lang ongeveer 35 mensen op het schip. Voorafgaan aan de eerste wedstrijd in Grou komt de rest van de bemanning aan boord.

De Prinses Maxima is van alle gemakken voorzien. Iedereen heeft een eigen hut, er is een grote salon aan boord, een flinke keuken en het achterdek dient als terras en tribune tijdens de wedstrijden. Hier staat ook een bar welke beschikbaar is gesteld door de gezamenlijke horeca van de Oude Koemarkt. Het achterdek is overdekt met een tent die bescherming bied tegen regen en de felle zon. Op het dek ligt een grasgroen tapijt, wat jaarlijks door Leo van der Veen gesponsord wordt.

Corvee

,,Aan boord van het volgschip heeft iedereen een taak. Wij hanteren dan ook een soort van corveelijst. Grotendeels draait het schip op de vrouwen, ook wel de Froulju fan It Fean genoemd. De mannen hebben ook allemaal een huishoudelijke taak. Van vakantie is dus geen sprake. Als de mannen van boord zijn om te zeilen, dan zijn de vrouwen druk met de kinderen, het smeren van broodjes, stofzuigen en het ontvangen van gasten en sponsoren. Ook vaart er een eigen technische dienst mee in de vorm van Freerk Kleefstra , Jordie Otten en Michael Talsma” vertelt Natasja.

Dagritme

Om acht uur in de morgen begint de dag met een gezamenlijk ontbijt in de salon. Om negen uur gaan de mannen inzeilen. Als zij rond twaalf uur terugkomen staat er een warme maaltijd op tafel. Na het eten gaan de mannen allemaal hun eigen weg. De Froulju doen de afwas. Rond half twee maakt de bemanning het skûtsje klaar voor de wedstrijd.

Drie dagen Lemmer

Redacteur en fotograaf Dennis Stoelwinder was een aantal dagen aan boord van het volgschip. ,,Het is prachtig om te zien hoe Sytze Brouwer en zijn bemanning zich klaarmaakt voor de wedstrijd. De een loopt zenuwachtig heen en weer terwijl de ander ligt te pitten met muziek van Metallica in de oren. Vlak voor vertrek van de Gerben van Manen gaat de muziek hard en schalt het nummer Che La Luna van Louis prima uit de luidsprekers. Vervolgens worden de bemanningsleden uitgezwaaid en toegejuicht. Bij terugkomt van het skûtsje hetzelfde ritueel, ongeacht de uitslag. Het skûtsje wordt weer ingepakt en vervolgens geniet de bemanning van een welverdiend biertje met een hapje. Na de broodmaaltijd gaat de bemanning naar de prijsuitreiking. Hierna worden de motoren gestart en vaart de Prinses maxima met het skûtsje langszij naar de volgende wedstrijdlocatie. In Lemmer is dit anders. De skûtsjevloot komt hier op de vrije dinsdag aan. In de avond is er een intocht. Alle deelnemende skûtsjes varen door het centrum onder muzikale begeleiding. Duizenden mensen staan langs de kade en bij de sluis om de skûtsjebemanningen toe te juichen. Een sfeervol en gezellig gebeuren. Vervolgens worden er op woensdag en donderdag wedstrijden gezeild op het IJsselmeer. Drie prachtige dagen waren dit” aldus Dennis.

Sponsoren

Het Heerenveene skûtsje heeft een aantal trouwe sponsoren. Zij zorgen er mede voor dat er op het volgschip niets ontbreekt. Zo zorgen de Albert Heijn uit Gorredijk en Poeisz uit Heerenveen voor de dagelijkse benodigdheden. De Bakkers van Verloop zorgen voor het brood, keurslager Van der Meer regelt iedere dag een aantal schalen met hapjes en Wijnstra Groenten en Fruit zorgt voor de dagelijkse vitamines. De frisdrank en het bier komen van de gezamenlijke Horeca van de Oude Koemarkt.


,,Wij zijn enorm trots op onze sponsoren. Zij zorgen er mede voor dat wij twee prachtige weken hebben. Zonder hen zou het SKS Kampioenschap er voor ons heel anders uitzien. Onze dank naar de sponsoren is dan ook erg groot. Ook zijn wij erg blij met Jacobus de Vries. Hij onderhoudt de contacten met de sponsoren. Dit is uiteraard ook een erg belangrijke taak. ” besluiten Sytze en Natasja.

Donateur of sponsor worden? Check: https://www.gerben-van-manen.nl

Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder