Voedselbank Heerenveen gaat verhuizen

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Sinds 2008 deelt de Voedselbank Heerenveen voedselpakketten uit aan inwoners met een laag inkomen. 

Eind dit jaar verhuist de Voedselbank naar een nieuw pand, gelegen aan de Vulcanus 35. Het pand, momenteel nog in aanbouw, biedt de Voedselbank de mogelijkheid om ook de komende jaren inwoners te voorzien van voedselpakketten.

Stijgende kosten voor huur en energie

Vanaf 2016 is de Voedselbank gevestigd aan de Schans. Vanuit daar worden de voedselpakketten uitgereikt. De huurprijs van het pand is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. De verwachting is dat ook de komende jaren de huurprijs blijft stijgen. Daarnaast is het lastig om het klimaat in het pand goed te regelen, met als gevolg een hoog energieverbruik en stijgende energierekening.

Sjoerd Talsma, voorzitter van de Voedselbank Heerenveen: “Door deze alsmaar stijgende kosten komt het voortbestaan van de voedselbank onder druk te staan. Ooit hopen we overbodig te zijn, maar voor nu moeten we zorgen dat het geld zo veel mogelijk gebruikt wordt waar het voor bedoeld is: het ondersteunen van inwoners met voedselpakketten. Om die reden zijn we genoodzaakt ons werk voort te zetten vanuit een nieuwe locatie, waar de huur- en energiekosten een minder grote impact hebben op onze uitgaven.”

Een pand met mogelijkheden

Het nieuwe pand van de Voedselbank aan de Vulcanus 35 is eigendom van een maatschappelijk betrokken ondernemer. Bij de bouw van het pand zijn duurzame keuzes gemaakt; gasloos, voorzien van zonnepanelen en de beschikking over een goede klimaatbeheersing. Daarnaast heeft de verhuurder bij het vaststellen van de huurprijs rekening gehouden met het maatschappelijk belang van de Voedselbank.

Sjoerd Talsma: “We realiseren ons dat de nieuwe locatie minder centraal gelegen is dan waar we nu gevestigd zijn. Dat zal even wennen zijn. Maar het nieuwe pand is voor de Voedselbank écht een enorme verbetering. Niet alleen maar op het gebied van kosten, maar we hebben straks ook de beschikking over meer ruimte. Niet alleen voor de opslag en logistiek, maar ook om bijvoorbeeld één op één gesprekken te voeren met inwoners die gebruik maken van de Voedselbank en een luisterend oor nodig hebben.”

Opslag goederen gemeente Heerenveen

Een gedeelte van het pand, wat niet gebruikt gaat worden door de Voedselbank, wordt verhuurd aan de gemeente Heerenveen. De gemeente gaat deze ruimte gebruiken voor de opslag van o.a. fietsen.

Oproep steun aan Voedselbank

Afgelopen maanden ziet de Voedselbank een grote stijging in deelnemers, waarbij het dus steeds moeilijker wordt om iedereen van een fatsoenlijk pakket te voorzien. Daarom hierbij de oproep om de Voedselbank financieel te steunen om vooral ook houdbaar voedsel te kunnen inkopen. Voedsel langsbrengen kan natuurlijk ook.

Het rekeningnummer is  NL16 RABO 0108 4583 77 t.n.v. Stichting Voedselbank Heerenveen