Uit je comfortzone, net als Miss Nederland

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Van kraamverzorgster naar Miss Nederland. Ona Moody durfde zich dit jaar aan te melden voor deze verkiezing. 

Zeker spannend, maar ook dé manier om als persoon te groeien. Met deze boodschap stond de huidige Miss Nederland afgelopen maandag voor zestig studenten van niveau 1 Entree en niveau 2 Dienstverlening op het Friesland College in Heerenveen. Een groep die veel bezig is met persoonlijke ontwikkeling, waarbij het ook gaat over jezelf presenteren. En waar de studenten eerst nog timide waren, liepen er later een paar met Ona over de catwalk. Uit hun comfortzone gestapt, dus!

 “Wanneer je bang bent om iets te doen, doe het gewoon en je zult zien dat het meevalt. Loopt het niet zoals je had gehoopt? Dan leer je er alleen maar van.” Zo luidde het advies van Ona. Hier moest ze zelf eerst ook achter komen. Na het volgen van een dansopleiding en op tv gewerkt te hebben bij de Dinner Show, vroeg ze zich af wat ze moest met de rest van haar leven. Ze wist niet wat ze wilde en op social media zag ze alleen maar mensen die wél alles op orde hadden. Dit zorgde bij Ona voor een grote onzekerheid, die zelfs leidde tot een depressie.

Nieuwe stappen zetten

Ze vroeg om hulp en begon met therapie. Dit leidde ertoe dat ze een studie tot kraamverzorgster ging volgen. Ze kwam terecht in een compleet nieuwe situatie, die Ona dreef om zichzelf opnieuw te ontdekken. Ona’s zelfverzekerdheid kwam terug en na jaren te hebben getwijfeld, schreef ze zich eindelijk in voor de Miss Nederland verkiezingen. Wéér een nieuwe stap, maar wederom één die haar pushte tot verdere ontwikkeling. Met haar visie over mental health en empowerment won ze tot haar eigen verbazing de verkiezing. Het levende bewijs dat je tot meer in staat bent dan je zelf denkt.

Droomberoepen

Het verhaal van Ona Moody sluit dan ook naadloos aan op de thema’s waar de studenten momenteel mee bezig zijn. Zo hebben de studenten Entree het over het thema ‘droomberoep’. Heb je een droomberoep? Durf er dan voor te gaan! Heb je die nog niet? Dat is niet erg, dit komt vanzelf wanneer je dingen begint te proberen. Wat is jouw droom? Op deze vraag van Ona bleef het even stil. Uiteindelijk zei iemand vrachtwagenchauffeur en langzaamaan begonnen de droomberoepen binnen te stromen. Van brandweervrouw tot werken in de gehandicaptenzorg: als je ervoor gaat, dan lukt het!

Jezelf presenteren

De studenten Dienstverlening zijn op hun beurt druk bezig met het zoeken van stages en hoe je jezelf presenteert. Door dingen uit te proberen en ‘gewoon te doen’, leer je over jezelf en wordt je zelfverzekerder. Maar er komt ook een fysiek aspect bij kijken. Welke houding neem je aan om overtuigend over te komen? Janike Altena, performance coach bij Miss Nederland, nodigde de studenten uit om te gaan staan. “Een eerste indruk is ontzettend belangrijk. Hij is binnen seconden gemaakt en duurt maar liefst 20 minuten om bij te stellen”, zo vertelde Janike. De houding die je aanneemt, in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, is dus van groot belang.

Rug recht, schouders naar achteren en oogcontact maken. De studenten deden mee en na hier en daar een klein verbeterpuntje, hadden ze allemaal zo aangenomen kunnen worden. Daarna de vraag of de studenten ook een stukje wilden lopen. Want hoe je binnenkomt, is namelijk de échte eerste indruk. En ja hoor, een aantal studenten stapten naar voren en liepen samen met Ona over de catwalk. Ook al was dit spannend, onder het motto ‘fake it till you feel it’ leken het net echte Misses! 

Tot slot gingen de studenten met Ona Moody op de foto en konden ze een handtekening  bemachtigen. Een mooi aandenken aan de inspirerende gastles en een herinnering om eens vaker uit hun comfortzone te stappen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding