Ambassadeurscursus Nationaal Landschap op bijzondere plekken

Algemeen
Cursus ambassadeur Nationaal Landschap weer van start Foto Mar en Klif
Cursus ambassadeur Nationaal Landschap weer van start Foto Mar en Klif

OUDEMIRDUM – Bezoekerscentrum Mar en Klif start weer met de unieke cursus Ambassadeur Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. De cursus begint op dinsdag 17 januari 2023 en vindt plaats op diverse bijzondere plekken in het landschap.

Zuidwest-Fryslân is één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland. Het bijzondere van nationale landschappen is dat ze een unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen hebben. In Zuidwest Fryslân vind je terpen, middeleeuwse verkavelingen, waterlopen en meren, bossen en stuwwallen. Zeven van de elf Friese steden liggen in de Zuidwesthoek, waarvan drie aan de IJsselmeerkust. De titel Nationaal Landschap geeft al aan dat Zuidwest Fryslân een bijzonder gebied is.

Inhoud cursus
De cursus omvat 4 dagdelen met één unieke bus excursie. De ontstaansgeschiedenis, de natuur en de cultuurgeschiedenis komen hierin aan bod. Door opdrachten, onderzoek en uitleg leert de cursist het landschap beter te begrijpen en te ‘lezen’. En om uiteindelijk ook door te kunnen vertellen aan anderen. Daarnaast is er een kleine werkopdracht over de eigen woonomgeving. De cursus is interessant voor ieder die werkzaam is in het toerisme of interesse heeft in het landschap.

Wat betekent dit voor de cursist
,,De cursus zorgt voor verdieping, verbondenheid, samenwerking, kennis en een netwerk. En de cursist profileert zichzelf én eventuele organisatie met trots als ‘ambassadeur‘ van het landschap. Op de slotbijeenkomst presenteren de cursisten de werkopdracht. Na afloop vindt de feestelijke overhandiging van een certificaat en een gevelbordje Ambassadeur van het Landschap plaats’’, vertelt cursus-coördinator Geertje Bouma-Posthuma Naast het programma is er jaarlijks een netwerkbijeenkomst met interessante gastsprekers. ,,De reacties van cursisten van voorgaande jaren zijn bijzonder positief. Naast de kennis van het landschap en aardige ‘eigen’ ontdekkingen, waardeert de cursist de onderlinge kennismaking. Dit leidt regelmatig tot nieuwe vormen van samenwerking.’’

Wanneer en waar?
De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag 17 januari en 31 januari (cursusdag), dinsdag 14 februari (excursie dag) en de slotbijeenkomst op 7 maart 2023. De kosten per deelnemer zijn € 245,- (incl. BTW). Per cursus kunnen maximaal 20 deelnemers inschrijven. Opgave kan tot uiterlijk 15 december 2022 via info@marenklif.nl. Meer informatie is te vinden op www.nationaallandschap.frl.