Koffie en een goed gesprek voor ouderen in De Fryske Marren

Algemeen
Afbeelding

Soms loop je in je eentje na te denken over van alles en nog wat. Dan kan het fijn zijn om eens met leeftijdsgenoten van gedachten te wisselen. Dat kan in de regio De Fryske Marren op verschillende plaatsen tijdens UP!-groepsgesprekken, een initiatief van Sociaal Werk De Kear en UP! Nederland.

THEMA’S DIE ERTOE DOEN

UP!-groepsgesprekken hebben tot doel om in een ontspannen sfeer gesprekken te voeren over belangrijke thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Centraal in die gesprekken staan onderwerpen die normaal gesproken niet zo vaak aan de orde komen, zoals dankbaarheid, afscheid of familie. Het zijn geen ‘zware’ gesprekken, je hebt het er gewoon eens over. Een luisterend oor aan tafel biedt herkenning, inspiratie en steun. “Het delen met anderen doet mij erg goed; ik heb hier soms meer aan gehad dan aan mijn gesprekken met een therapeut”, vertelt een deelnemer uit Terherne over de UP!-groepsgesprekken.

PERSOONLIJKE VERHALEN

De gesprekken vinden plaats onder leiding van een vrijwillige gespreksleider. Zo komen veel persoonlijke verhalen boven tafel. Anke Postma is al ruim twee jaar gespreksleider in Joure. Vlak na haar pensionering kwam dit initiatief van De Kear en UP! Nederland op haar pad. Anke werd direct enthousiast. “Vanuit mijn werkzame leven heb ik veel ervaring met het werken met groepen en het leek me erg leuk. Tijdens de bijeenkomsten hebben we vaak openhartige gesprekken met veel diepgang. Hoe je omgaat met het ouder worden staat centraal. Er is sprake van herkenning en mensen leren van elkaar. Soms ontstaan er ook vriendschappen. ‘Het is hard werken om vrolijk oud te worden’, vertelde een tachtigplusser. Veel mensen hebben te maken met verlies en afnemende gezondheid. Juist ouderen die actief in het leven staan hebben veel aan deze gespreksgroepen. Je kunt elkaar inspireren en steunen.”