Waterstof in de lift als energiebron

Algemeen
Foto CDA
Foto CDA

SNEEK- Bedrijven in Fryslân kunnen – als het aan de provincie Fryslân ligt – straks meer gebruik maken van groene waterstof als energiebron in hun bedrijfsproces. Waterstof kan dienen als vervanging van aardgas en bijdragen aan een duurzamere samenleving. De provincie wil de beschikbaarheid van waterstof vergroten door de komst van vulpunten te ondersteunen en aftakkingen van het Nationale waterstofnetwerk mogelijk te maken. Die plannen maakte energiegedeputeerde Sietske Poepjes (foto) vandaag bekend in de Friese Waterstofagenda.

\n

Aquathermie

In het provinciale energieprogramma zijn aquathermie en groen gas de grootste speerpunten. Daarnaast liggen er volgens Poepjes in Fryslân kansen voor succesvolle toepassingen van groene waterstof. Lokaal kan het een oplossing zijn voor energievraagstukken waar andere energiebronnen problematisch zijn. Bijvoorbeeld vanwege congestie op het energienetwerk. Het omzetten van opgewekte stroom die niet gebruikt kan worden naar waterstof, zorgt dat die elektriciteit niet verloren gaat, maar opgeslagen kan worden en later gebruikt.

Zwaar vervoer

Ook is waterstof interessant als brandstof voor zwaar vervoer, zoals binnenvaartschepen en vrachtwagens. Waterstof heeft een hogere actieradius en tankt een stuk sneller dan het opladen van een accu. Tenslotte liggen er mooie kansen voor Friese bedrijven om innovatieve oplossingen met waterstof te ontwikkelen en zo nieuwe verdienmodellen te creëren. Daar profiteert de Friese economie van.

Fryslân stelt een kwartiermaker aan om samenwerkingsverbanden te leggen. De provincie kijkt daarvoor naar de buurprovincies Groningen en Drenthe, maar ook naar het Duitse Nedersaksen. Door die samenwerking hoopt Poepjes meer waterstofprojecten van de grond te krijgen. De provincie gaat zelf kijken hoe ze het gebruik van groene waterstof in bijvoorbeeld het openbaar vervoer en bij infrastructurele werken gemakkelijker kan maken.