De ark van Noach en Jezus als goede herder op de graffiti-muur

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Op het plein van basisschool Futura in Heerenveen staat een tent. Er klinken vrolijke stemmen en wie de flap van de tent optilt, ruikt de lucht van spuitbussenverf. 

De kinderen maken hier vandaag zelf een graffiti-kunstwerk. De hele week vinden er allerlei feestelijke activiteiten plaats. Dit alles ter ere van het 40-jarig jubileum van de basisschool.

Op basisschool Futura gaat het deze week – het is maart 2023 - allemaal wat anders dan anders. De hele week wordt het jubileum gevierd. Gisteren hebben de kinderen onder begeleiding van graffitikunstenaar Richard van Rijswijk aka Zucko75 al geoefend met het spuiten van graffiti. Vandaag mogen ze ‘voor het eggie’ drie borden met Bijbelse taferelen inkleuren. Deze krijgen straks een mooi plekje aan de muur van de school. Op donderdag is er een circusvoorstelling waar de kinderen zelf deel van uitmaken. En zaterdag wordt er afgesloten met een reünie voor iedereen die de afgelopen veertig jaar betrokken was bij de basisschool.

Feestje waard

“Toen ik hier begon, kwam ik de eerste steen tegen, die op 15 maart 1983 is gelegd. Toen dacht ik meteen: dat is een feestje waard,” vertelt Fenny Heidema. Zij is sinds drie jaar directeur van basisschool Futura. “We vonden het mooi om in deze jubileumweek vooral veel dingen gezamenlijk te doen. We zijn een kleine school met zo’n vijftig kinderen. Alle leerlingen kennen elkaar en gaan met elkaar om. De circusvoorstelling gaan we ook echt met elkaar doen, met groot en klein door elkaar.”

Maar vandaag maken de kinderen eerst een graffitikunstwerk. Twee aan twee komen de kinderen bij Richard van Rijswijk in de tent, compleet met beschermend pak en mondkapje voor. De graffitikunstenaar en workshopdocent weet wat hij doet: als één van de weinigen geeft hij graffitiworkshops aan de onderbouw. “Kijk, je moet heel rustig drukken. Het maakt niet uit als het wat over de lijntjes gaat. Kleine beetjes verf, anders droogt het niet.” Na een paar minuten lopen de kinderen tevreden de tent weer uit. “Ik vond het heel erg leuk,”,vertelt Rutger (7), “want ik heb dit nog niet zo vaak gedaan.” Richard lacht: “De kleintjes denken dat ze zelf gespoten hebben, maar eigenlijk drukken ze op mijn vinger en heb ik de regie. Met de kinderen van groep zeven en acht hebben we stencils uitgesneden waarmee ze woorden kunnen spuiten. Zo maak ik het voor iedere groep net iets uitdagender.” De woorden op het kunstwerk zijn kenmerkend voor Futura: dankbaar, Jezus, vrede, vergeving en God.

Naamsverandering

De basisschool hoorde van oorsprong bij de vrijgemaakte kerk en droeg tot 2017 de naam ‘De Spoorwijzer’. “Sinds een aantal jaren hebben we dit losgelaten”, legt Fenny Heidema uit. “Nu zijn alle kinderen van christelijke ouders, van welke kerk dan ook, welkom. We zijn nog wél duidelijk een ‘School met de Bijbel’. We geloven dat ieder kind geschapen is door God en dat ieder kind er mag zijn. Onze christelijke visie blijkt uit hoe we met elkaar omgaan en uit het onderwijs dat we geven. Een Bijbelverhaal en liedjes zingen vinden we belangrijk. Ook hebben we elke maand een viering, waarin steeds een andere dominee voorgaat.”

In veertig jaar tijd zijn er best wat ontwikkelingen geweest. Zo viel de naamswijziging van de school samen met het ontwikkelen van een ander type onderwijs. Fenny: “De naamsverandering had ermee te maken dat we over wilden gaan op iPadonderwijs. Helaas is het bedrijf waarmee we samenwerkten failliet gegaan.” Nu heeft ieder kind nog wel een iPad, maar het onderwijs is fifty-fifty. “Schrijven vinden we ook heel belangrijk,” vult leerkracht Annemarie Biewenga de directeur aan, “want dat zorgt weer voor andere hersenverbindingen.”

Respectvol met elkaar omgaan

Soms waren er wat meer leerlingen, dan weer minder op de school. Momenteel zijn het er zoals gezegd zo’n vijftig. Annemarie staat voor de groepen vier tot en met zes. Annemarie: “Het leeftijdsverschil onderling is best groot, maar het voordeel daarvan is dat ze van elkaar kunnen leren. De oudere kinderen helpen de jongere kinderen. Zo leren ze respectvol met elkaar omgaan.” Volgens Fenny is basisschool Futura vooral een gemoedelijke school, waarin ouders, leerkrachten en kinderen zich met elkaar verbonden voelen.

Het kunstwerk is intussen af. Drie borden zijn het geworden, met de ark van Noach en Jezus als goede herder erop gespoten. Later deze week wordt het opgehangen door twee vaders. Futura geniet deze week nog even van alle feestelijkheden. Volgende week gaat de school wel weer over tot de orde van de dag.

Door: Hannah Zandbergen

Afbeelding