Liefhebber van Friese paarden Jan Bosma in stijl naar laatste rustplaats

Algemeen
Uitvaart paardenman Jan Bosma in Sint Nicolaasga Foto Thewes Hoekstra
Uitvaart paardenman Jan Bosma in Sint Nicolaasga Foto Thewes Hoekstra

SINT NICOLAASGA - Op 4 mei overleed op 82-jarige leeftijd Jan Epke Bosma, echtgenoot van Alie Bosma - Bootsma. De man voor wie het Friese paard een belangrijk deel van zijn leven vormde werd woensdag in stijl naar zijn laatste rustplaats gebracht, in een zwarte rouwkoets voortgetrokken door twee Friezen.

Jan Bosma werd op 12 mei 1940 geboren op de boerderij aan de Gaastweg in Sint Nicolaasga. Alie, het mooiste famke van Blauhûs, ontmoette hij vele jaren later op het Blauhûster tuinfeest. In 1966 gaven ze elkaar het ja-woord. Zijn andere grote liefde, die voor paarden, ontstond nadat hij met zijn vrouw en inmiddels de kinderen Susan en Ronald naar de voormalige dorpsherberg ‘De Drie Kogels’ op Follega was verhuisd.

Het begon daar met een pony, later kwamen de Friese hynders. Jan Bosma wist veel prijzen in de wacht te slepen met zijn lievelingspaarden Erma B. en Ordina B. Op Thialf mocht menig schaatskampioen bij Bosma in de arrenslee plaats nemen om samen met collega Meint Postma een ereronde door de uitverkochte ijstempel te maken.

In 1987 verhuisde het gezin Bosma naar Sint Nyk, waar in 1996 Bosma Melktechniek werd begonnen. Daar kwam vier jaar later een uitbreiding bij met Bosma Groene Vakzaak en Flowerly.

Bij Jan Bosma werd enige jaren geleden dementie vastgesteld. Toen hij niet meer thuis verzorgd kon worden kwam hij in de Cornelia Hoeve in Eesterga te wonen. Daar sloot Jan Epke Bosma op 4 mei jongstleden voorgoed de ogen.