Nieuwe vervoersmogelijkheden via Caleidoscoop ‘Het alternatief is dat je thuis zit’

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - In Heerenveen zijn voor mensen met een kleine beurs, die zelf niet over vervoer beschikken, twee nieuwe mogelijkheden om van A naar B te komen. 

Sinds 1 juni kunnen zij gebruikmaken van het ANWB Automaatje om bijvoorbeeld naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan en daarnaast is er de Max Mobiel voor het bezoeken van Ontmoet en Meedoen activiteiten in Heerenveen. De coördinatie gebeurt door welzijnsorganisatie Caleidoscoop; de voertuigen worden bestuurd door vrijwilligers.

De nieuwe mogelijkheden komen naast de bestaande vervoersoptie voor mensen met een kleine beurs, zonder vervoer, die geen beroep kunnen doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en geen familie of vrienden hebben die hen halen of brengen. De optie die er al was is de VSP auto. VSP staat voor Vrijwilligers ServicePunt. Hiermee zijn ritten binnen de gemeente Heerenveen, en ook naar het Antonius ziekenhuis in Sneek, MCL in Leeuwarden en UMCG in Groningen mogelijk. Vorig jaar had de VSP auto honderdveertig gebruikers. Veel mensen boeken de auto wekelijks, bijvoorbeeld om elke maandag boodschappen te doen. Ritten worden aangevraagd bij Caleidoscoop, waarna een coördinator kijkt of de auto en een chauffeur op de betreffende dag en tijd beschikbaar zijn.

Mensen missen

Douwe de Jong is één van de chauffeurs van de VSP auto. “In 2013 ben ik met pensioen gegaan”, vertelt hij. “Daarna kreeg ik een vervelend ongeluk met wielrennen en in de periode daarna merkte mijn vrouw dat er iets met mij was. Ik had het zelf niet in de gaten, maar ze zei: ‘Ik denk dat jij de omgang met mensen mist.’ Dat was niet onlogisch want tot mijn pensioen werkte ik in de beveiliging in het ziekenhuis. Of ik nu bij de balie stond of rond liep, altijd kwamen er mensen naar me toe. Er was altijd praat. Altijd wat te doen. Kort nadat mijn vrouw had gezegd dat ik contact met mensen miste, zag ik een advertentie waarin chauffeurs voor de VSP auto werden gevraagd. Dat leek mij leuk vrijwilligerswerk. Ik heb gereageerd, en nu zijn we tien jaar verder.”

Nuttig zijn op je 82e

Ook de 82-jarige Jan Kentie uit Heerenveen is chauffeur. Hij rijdt met zijn eigen auto minder mobiele plaatsgenoten van A naar B. Dit valt onder de noemer ANWB Automaatje. “Je heb wat tijd over, en je hebt een auto die nog steeds rijdt. Die kun je ook benutten voor anderen. Ik ervaar dat zij dat op prijs stellen, en op je 82ste is het leuk om af en toe iets nuttigs te doen”, motiveert Kentie zijn inzet als vrijwilliger. “Ik rijd vaak mensen naar het UMCG. Dan rijd je dus naar Groningen en ben je zeker een halve dag op pad. Daarnaast rijd ik boodschappenritten. Normaalgesproken ben ik heel erg ongeduldig, maar nu weet je van tevoren dat je moet wachten. Dus wacht ik rustig tot mijn passagiers klaar zijn. Veel chauffeurs hebben een vaste vrijwilligersdag, dat heb ik niet. Als er een verzoek is, kijk ik of het past. Zo houd ik zelf ook flexibiliteit om iets te plannen.”

Begeleider nodig

Mevrouw Van Norden-van der Woude maakt regelmatig gebruik van de VSP auto. “Ik ga er mee naar het ziekenhuis en naar de oogarts”, vertelt ze. “Ik ging eerder met de gewone taxi, maar die zet je af en dat is het. Omdat ik slechtziend ben, heb ik een begeleider nodig en die is er niet altijd. Met het vervoer via Caleidoscoop mag de chauffeur mee naar binnen, dat is voor mij een enorm voordeel. Ook als je heel slecht loopt of in een rolstoel zit die geduwd moet worden heb je een begeleider nodig en dat kan hier. Mij bevalt de VSP auto prima. En wat is het alternatief? Het alternatief is dat je thuis zit. Dit is het beste wat je kunt krijgen.”

Leuke gesprekken met chauffeurs

Douwe de Jong rijdt meestal op maandag. Dan is mevrouw Van Norden een vaste klant, want elke maandagmiddag geeft de 93-jarige in wijkcentrum De As zangles aan mensen met longproblemen. “Ik ben nu zes weken vrij in verband met de zomervakantie”, vertelt ze. “Ik heb ook aan koren zangles gegeven, maar dit was iets nieuws voor mij. Mensen die uit een andere beweegreden komen dan alleen maar zingen. We doen een half uur ademgymnastiek en vervolgens gaan we een half uur zingen. Ik vind het leuk om te doen, en de mensen merken dat ze vooruitgaan. Na afloop brengt Douwe me naar huis. Eerst ken je elkaar niet, dan ga je vragen stellen. Waar woont u? Wat hebt u vroeger gedaan? Soms heb je gemeenschappelijke interesses. Over het algemeen heb ik heel leuke gesprekken met de chauffeurs.”

Ritjes naar gezelligheid

Naast de VSP auto en het ANWB Automaatje is er de Max Mobiel, een elektrisch, gemakkelijk bedienbaar autootje, dat wordt ingezet voor korte ritjes om mensen naar Ontmoet en Meedoen activiteiten in wijkcentrum De As, De Kempenaer of  Pop-Up in het centrum van Heerenveen te brengen. Hier worden activiteiten georganiseerd, zoals de koffie-ochtend (met onder andere sjoelen, handwerken, gezelligheid), tekenen en schilderen, samen koken en eten, en samen bewegen. Wie niet aan de activiteiten mee wil doen, kan ook terecht voor een kopje koffie drinken of een praatje maken.

Chauffeurs gezocht

Caleidoscoop zoekt vrijwillige chauffeurs voor de VSP auto, het ANWB Automaatje en de Max Mobiel. Chauffeurs kunnen aangeven of ze een vaste dag willen, of ze wel of geen ziekenhuis- of boodschappenritten willen rijden en of ze al dan niet willen meegaan naar afspraken. Chauffeurs die met hun eigen auto rijden ontvangen 0,35 per kilometer. Lijkt het u wat? Kom langs voor een gesprek of ga eens mee als bijrijder, stel alle vragen die u heeft en kijk of het iets voor u is. 

Door: Lutske Bonsma

Afbeelding