De Kattenherberg in Lemmer verdwijnt ondanks verkoop niet

Door: Omrop Fryslân Andor Faber Algemeen
De Kattenherberg in Lemmer is verkocht, maar de nieuwe eigenaar gaat door.
De Kattenherberg in Lemmer is verkocht, maar de nieuwe eigenaar gaat door. Omrop Fryslân/ Jantine Stoffers

Sybren Venema stopt na maar liefst 53 jaar met zijn kattenhotel in Lemmer. De Kattenherberg is onlangs verkocht, maar de nieuwe eigenaar gaat door met de opvang van katten.

Ruim vijftig jaar geleden begon Sybren Venema in Harich met een dierenpension. “We hadden toen van alles. Katten, honden, konijnen.” Na 38 jaar is het pension verkocht. “Toen zijn we met dit nieuwe kattenhotel begonnen, want katten waren toch wel mijn favoriet.”

Hotel van hout
In Lemmer hebben Venema en zijn vrouw een volledig nieuw hotel laten bouwen. Alles is van hout. “Hout geeft heel veel rust voor de dieren”, vertelt Venema. “Ze zijn een stuk rustiger als ze tussen het hout zitten.” Daarnaast kunnen de katten natuurlijk ook naar buiten. “In de zomer staat de deur hier in het verblijf altijd open.”

In het hoogseizoen zitten er soms meer dan honderd katten tegelijk in het hotel. Het werken in het hotel is voor Sybren Venema een fulltime baan. “Ik heb al 2,5 jaar geen vrije dag meer gehad.”

“Tijd voor iets anders”
Na ruim 50 jaar is het voor Venema tijd voor iets anders. “Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan”, zegt hij. “Maar het risico dat er wat gebeurd op deze leeftijd wordt steeds groter. Je moet je verstand wekken en er moet nieuw bloed in.”

Tot grote blijdschap van Venema is er een koper gevonden die wil doorgaan met het hotel. “Er komt een hele goede nieuwe eigenaar in, die neemt het ook over zoals het nu loopt. Die heeft de juiste papieren en heeft er zin in om het te doen.”

Als er geen geschikte koper was gevonden, had Venema met liefde nog even gebleven. “Er is een groot tekort aan opvang voor honden en katten. Dus als we er niet uit kwamen, waren we doorgegaan.”

Begin januari neemt de nieuwe eigenaar het kattenhotel over.

De Kattenherberg in Lemmer is verkocht, maar de nieuwe eigenaar gaat door.