Jaarverslag van TeamFRL Súdwest-Fryslân

Door: Henk van der Veer Algemeen
Jaarverslag van TeamFRL Súdwest-Fryslân
Jaarverslag van TeamFRL Súdwest-Fryslân Foto aangeleverd

SNEEK- De aandacht voor meer welzijn én een gezonde leefstijl in onze samenleving groeit. Dit is nodig. We worden met z’n allen gemiddeld gezien steeds ouder, maar niet per se gezonder. Tegelijkertijd staat de zorg onder druk en nemen beweegarmoede, overgewicht en obesitas nog altijd toe. En wat te denken van de gezondheidsverschillen tussen mensen met een laag en een hoog inkomen? Ook die groeien.

Ook in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er nog te veel inwoners inactief en hebben nog te veel mensen een afstand tot de samenleving. Daar wil TeamFRL verandering in brengen. “Het is onze droom om álle inwoners van Fryslân in beweging te brengen en te houden. Om hiermee een basis te leggen voor meer gezondheid en welzijn voor iedereen. Jong en oud, arm of rijk, met óf zonder beperking. Dat is waar Sport Fryslân met de inzet van TeamFRL iedere dag voor gaat.

GALA en het Sportakkoord II

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Sportakkoord II bieden een mooi fundament voor een samenhangende lokale aanpak. Daar bouwt TeamFRL graag aan mee. Maar dat doen zij niet alleen. “Zo werken wij nauw samen met initiatieven zoals Cool Súdwest en Simmer yn Súdwest. En natuurlijk met maatschappelijke partners, sport- en beweegaanbieders, scholen én inwoners.

Door de krachten te bundelen, ontstaan impactvolle projecten en activiteiten. Ook in Súdwest-Fryslân leidt dit tot mooie resultaten. Van de rijke gymles op scholen, maatwerkondersteuning voor clubs tot sportieve activiteiten voor jong en oud. Zo draagt TeamFRLbij aan vitale clubs, tillen ze het bewegingsonderwijs naar een hoger niveau en zorgen zij voor meer inclusie door sporten en bewegen toegankelijk te maken voor álle doelgroepen.

2023: een jaar vol positieve impact 

In het jaarverslag vertellen de buurtsportcoaches over de initiatieven die ze namen, de verbindingen die ze legden en met welke activiteiten zij de inwoners in beweging brachten. “We zijn trots én dankbaar dat wij met TeamFRL ook dit jaar zoveel positieve impact mochten maken in de gemeente Súdwest-Fryslân. Die lijn zetten we voort in 2024. En daar doen we graag nóg een schepje bovenop!”