Klachten maken einde aan pas aangelegde buurttuin Wyckel-Sloten, droom blijft

Door: Omrop Fryslân Algemeen
Afbeelding
Foto Omrop Fryslan

SLOTEN - Er is nog niet geoogst, maar de buurttuin Wyckel-Sloten moet binnen een jaar na aanleg alweer verdwijnen. Oorzaak zijn de klachten van eigenaren die chalets hebben tegenover de tuin. Naar aanleiding daarvan is de gemeente De Fryske Marren tot de conclusie gekomen dat het initiatief op de betreffende locatie niet is toegestaan. Bemiddeling hielp niet om tot een oplossing te komen.

“De brief viel ons rauw op het dak “, zegt initiatiefneemster Tanja Kombrink uit Sloten tegen Omrop Fryslân. Zij en Sandra Put, die uit Wijckel komt, kwamen een paar jaar geleden met de plannen. De buurttuin moest een verbindende plek zijn tussen de twee woonplaatsen en voorzien in gezonde groente en fruit van dichtbij.

De bal kwam aan het rollen na klachten van eigenaren van chalets tegenover de buurttuin. “Wij werden gebeld door de eigenaren. Zij vroegen zich af wat voor activiteiten daar plaatsvonden en of die mochten”, schetst wethouder Irona Groeneveld van De Fryske Marren.

“Toen zijn we dat na gaan kijken en toen bleek dat een buurttuin daar volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan.” Daarom gaat de gemeente handhaven. En dat betekent ook dat de droom van Kombrink en Put ten onder gaat. “Het is natuurlijk geen fijn besluit om te nemen”, zegt Groeneveld.

Subsidies
Het duo kreeg in het verleden verschillende subsidies voor hun initiatief. De eigenaar van het land stelde zijn grond beschikbaar voor het project. “Volgens de grondeigenaar zat hier een agrarische bestemming op. Wij dachten dat onze activiteiten pasten binnen die bestemming en dat het helemaal oké was”, zegt Kombrink. Maar dat is niet het geval, er is volgens de gemeente een volkstuinbestemming nodig.

Populair
In het afgelopen jaar is de buurttuin erg populair geworden. Er werken zo’n veertig mensen aan mee. Kombrink en Put willen graag met de chalethouders in gesprek. “Wij hebben werkelijk geen idee om wie het gaat. Ik hoop dat die persoon met ons in gesprek gaat”, zegt Kombrink.

De gemeente probeerde daarin te bemiddelen, maar kreeg nul op het rekest. “Wij hebben getracht die twee met elkaar in gesprek te brengen, zodat er afspraken kunnen worden gemaakt wanneer de gebruikers de buurttuin bezoeken. Maar dat is niet gelukt. De chaleteigenaren willen daar gewoon geen buurttuin”, zegt de wethouder.

Bezwaar
Het dorpsbelang van Wijckel, waar de buurttuin officieel onder valt, en de grondeigenaar hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente. Maar veel kans maken de vrouwen waarschijnlijk niet. En dus moeten ze op zoek naar een nieuwe locatie. Hun droom blijft echter overeind. “Wij zijn dit hele project begonnen vol enthousiasme en positiviteit en met liefde voor de gemeenschap. En die hebben wij nog steeds”, vertelt Kombrink.”Je ziet iedereen hier blij aan het werk, dus wij laten ons niet uit het veld slaan. Wij hopen dat dit een positief vervolg krijgt. Natuurlijk op deze locatie hopen we dat er een andere locatie beschikbaar komt.”

De gemeente zegt met Kombrink en Put mee te willen denken. “Mijn oproep is ook: als iemand in de buurt van Sloten-Wijckel een plek weet voor de buurttuin, meld je vooral”, zegt Groeneveld. Zij heeft nog wel een advies: “Als je een plek vindt, sluit dat op tijd kort met de gemeente. “

Bekijk de reportage, klik op deze LINK

Afbeelding