27 april t/m 7 mei – Vaarexcursies naar de Vismigratierivier in het IJsselmeer

Algemeen
Vaarexcursies naar de Vismigratierivier in het IJsselmeer
Vaarexcursies naar de Vismigratierivier in het IJsselmeer Eigen foto

KORNWERDERZAND - Sinds de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 kunnen vissen niet meer vrij tussen het zoute buitendijkse Waddenzeewater en het zoete binnendijkse IJsselmeerwater trekken. 

Terwijl trekvissen juist zout én zoet water nodig hebben om op te groeien of zich voort te planten. Om van het IJsselmeer weer een gebied te maken met een rijke biodiversiteit en hoge visstanden bouwen vele partijen samen aan de Vismigratierivier die eind 2025 gereed zal zijn. Een project dat uniek is in de wereld. It Fryske Gea biedt samen met de Waddenvereniging de bijzondere kans om tijdens een vaarexcursie de bouw van de vier kilometerlange Vismigratierivier vanaf het water te bekijken.

Van zaterdag 27 april tot en met dinsdag 7 mei vaart de zeeschouw ST5, een historisch zeilschip uit 1935, een paar keer per dag varend op de motor uit. Een gids vertelt alles over de natuur van het IJsselmeer, de Vismigratierivier en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.
Chris Bakker, adjunct directeur It Fryske Gea “Het is geweldig om na jaren van plannenmaken te zien hoe de Vismigratierivier nu vorm krijgt. De vissen kunnen straks weer van zout naar zoet water zwemmen waardoor de visstand in het IJsselmeer zich kan herstellen. Een deel van de vis zal de Friese wateren in zwemmen of de IJssel en Rijn op tot Zwitserland aan toe. Vanwege de bouwwerkzaamheden was het de afgelopen jaren niet mogelijk om bij de Vismigratierivier te komen. Deze vaartochten bieden een uniek inkijkje halverwege de bouw.”

Inschrijving en meer informatie
Kijk voor meer informatie of het reserveren van een plek op www.itfryskegea.nl/activiteiten. Meer informatie over de Vismigratierivier is te vinden op www.vismigratierivier.nl.

Samenwerking
De Vismigratierivier is een initiatief van de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk en NetVISwerk. De Vismigratierivier is mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk. In opdracht van provincie Fryslân en Rijkswaterstaat werken er verschillende aannemers aan de uitvoering van het project.