“Er zijn honderden mensen betrokken bij de jarenlange productie van één nieuwe game”

Cultuur en uitgaan
Foto: Cor Pot Fotografie
Foto: Cor Pot Fotografie

HEERENVEEN - Museum Belvédère presenteert dit najaar een verrassende tentoonstelling over… games! 

De game-industrie is groter dan de film- en muziekindustrie samen en er zijn heel veel kunstenaars bij betrokken.  Ze creëren met hun digitale palet complete werelden waarin je kunt ronddwalen en vechten, kennis op kan doen én ontdekken hoe indrukwekkend realistisch het gemaakt is. Daarom sloegen expert Merijn de Boer en Museum Belvédère de handen ineen om het publiek kennis te laten maken met deze nieuwe vorm van kunst. Daarnaast kunnen liefhebbers van games vrienden en familie laten zien wat hen zo raakt en waarom ze zich zo vermaken als ze aan het gamen zijn. Tijd om aan de hand van drie vragen erachter te komen waarom ook jij deze expositie moet gaan zien.

Wat voor kunstenaars werken in de gamewereld?

“Er zijn honderden mensen betrokken bij de jarenlange productie van één nieuwe game”, volgensMerijn de Boer, het brein achter de expositie. “Het maken van een nieuwe gamewereld begint met een conceptbeeld. Dit ene beeld zet een heel team van mensen aan de slag. Denk aan (tuin)architecten, geluidsmensen, realisme-experts, kunstenaars, programmeurs, enzovoort. Zo’n team is heel hecht. Let maar eens op de aftiteling, dan zie je bijvoorbeeld babynamen voorbijkomen die tijdens het jarenlange maakproces zijn geboren.

Net als kunstenaars die op doek werken,  gebruiken gamedesigners een heel palet met kleuren. In dit geval natuurlijk een digitaal palet. Op hun game-opleiding, bijvoorbeeld in Groningen, leren ze tekenen, schilderen, boetseren én materialen namaken. Een grassprietje hoort in de wind te wuiven of op te lichten als de zon er op staat. En diezelfde wind moet natuurlijk ook geprogrammeerd worden. Zodat jij, als speler, het gevoel hebt dat je in een echte wereld met verschillende weersomstandigheden rondloopt.

Net als kunstenaars, zijn er ook gamedesigners die zich verdiepen en specialiseren en zo een eigen stijl vinden. Ze laten zich daarbij graag inspireren door beroemde schilders uit de kunstgeschiedenis.. Nu aan jou de vraag: herken jij verwijzingen naar bekende schilders in de tentoonstelling? Kijk bijvoorbeeld - voordat je het museum bezoekt - eens naar het werk van de Duitse landschapsschilder Caspar David Friedrich uit de periode van de Romantiek.”

Hoe ziet een gamewereld eruit?

“Samen creëert het team een wereld waarin je van alles kunt beleven. Je kunt zelf acties uitvoeren en je daden kunnen gevolgen hebben op het verloop van de game. Je kunt in het spel dat je speelt ook verkeerde keuzes maken, en daar spijt van krijgen. Of je voelt je blij en trots omdat je een goede beslissing hebt genomen. Het leuke van een game is dat het interactief is en dat je zelf meedoet.”

De gamewereld heeft zich de laatste jaren in een rap tempo ontwikkeld. Volgens Merijn zijn de makers de nieuwe magiërs in onze maatschappij. “De betoverende werelden die worden ontworpen zijn vaak nog leerzaam ook. Zo zijn er games met een museummodus waarin je bijvoorbeeld de wereld van de oude Grieken kunt ontdekken en een virtuele reis maakt langs historische locaties, personages en objecten.”

Waarom moet je naar deze tentoonstelling?

“In de tentoonstelling ‘Arranged Realism – Kunst in Games’ in Museum Belvédère is te zien hoe gedetailleerd de virtuele werelden zijn, hoe ze gemaakt worden en vooral; hoe het komt dat we ons hierin zo goed kunnen vermaken. Je krijgt kunstwerken in virtual reality te zien en 3D-prints van objecten uit digitale werelden die nooit eerder tastbaar waren. Natuurlijk mag je zelf ook een – virtueel - reisje maken in een kunstwerk. Hieraan heeft de Friese gamedesigner Durk van der Meer meegewerkt.”

Om nog een voorproefje te geven: er komen in de tentoonstelling bekende games aan bod als Horizon Zero Dawn (2018, Guerrilla), Fallout 4 (2015, Bethesda Games), Desperados III (Mimimi Games) en Dishonored 2 (2016, Arkane Studios). Ronduit spectaculair en nooit eerder vertoond zijn de twee complete scènes uit games die speciaal voor de tentoonstelling worden nagebouwd in 3D. Welke games dat zijn, ontdek je in het museum.

Een laatste oproep van Merijn: “Gamers: neem vrienden en familie mee én laat hen door jouw ogen zien wat een gamewereld zo bijzonder maakt. Je mag trots zijn op je hobby, het is kunst!”

De tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games in de grote zaal van Museum Belvedere is te zien tot 23 januari 2022.

Door: Janita Baron

Foto: Cor Pot Fotografie