Sprookje Heerenveen presenteert ‘Het akkefietje van Hans & Grietje’

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

HEERENVEEN - De organisatie, spelers en alle vrijwilligers van Sprookje Heerenveen zijn er trots op dat zij dit jaar de bezoeker(tje)s weer een heuse wereldpremière kunnen presenteren. 

Op verzoek van regisseur Jolanda de Boer heeft toneelschrijver Aris Bremer (1940 – 2021) in 2020 nog een originele en hedendaagse bewerking kunnen maken van het traditionele sprookje van Hans en Grietje.

Een tipje van de sluier

Hans en Grietje, een tweeling, wonen in een volksbuurt in een grote stad met hun ouders Pa en Ma Knot. Hun huis is oud en wordt wel het Krot van Knot genoemd. Pa en Ma zijn oud en invalide. Het kost hen grote moeite iets bij te verdienen met het in hun kleine wijk rondbrengen van ’t Akkefietje, een uitgave van valse Rinus ‘Roddel’ die in het Snoeppaleis woont. De problemen worden groter nu ze een grote huurschuld hebben. Dus moet er geld binnen komen, de scholieren Hans en Grietje worden door Rinus gedwongen ’t Akkefietje in de hele stad rond te brengen.

’t Akkefietje is een flodderig blad vol goedkope reclame en leugens over bekende sprookjesfiguren. In deze uitgave staan leugens over de dwergen en Sneeuwwitje, maar ook over de dubieuze rol die de Appelheks speelt in diverse sprookjes. In een volgende uitgave moet een opgeblazen tekst met foute foto’s komen over Hans en Grietje.

Tijdens de even spannende als hilarische tocht door de stad raakt de tweeling bevriend met de tegenstanders van Roddel. Met elkaar zien ze kans voorgoed een eind te maken aan de misdadige plannen van Roddel.

Spelers en vrijwilligers al in de actiestand

De spelers en vrijwilligers hebben dit jaar een beetje voordeel en voorsprong omdat we twee jaar achter elkaar door Corona dit Sprookje niet mochten opvoeren. Maar toch moet er nog heel veel gebeuren en wordt er al volop gerepeteerd, getimmerd, geschilderd, gaan we aan de slag met scholen, vrienden, fondsen, sponsoren, kaartverkoop en alle andere voorbereidingen. Maar dat loopt gelukkig allemaal volgens planning….

Wat, waar en wanneer?

Van 21 t/m 25 november 2022 wordt het sprookje ‘Het akkefietje van Hans & Grietje’ voor duizenden basisscholieren uit de gemeente Heerenveen opgevoerd in het Posthuis Theater in Heerenveen. Er zijn die week 8 voorstellingen voor kinderen uit het basisonderwijs en drie avondvoorstellingen voor liefhebbers, sponsoren, vrienden en genodigden.

Maar liefst 11 voorstellingen in een week, een topprestatie.

Wilt u het sprookje bijwonen in het Posthuis Theater?

Wilt u het sprookje op avond meemaken, kom dan op 21, 22 of 24 november 2022 (19.00 uur) kijken en bestel toegangskaarten via het Posthuis Theater.  Dat doet u via de receptie of website van het Posthuis Theater in Heerenveen. www.posthuistheater.nl Of doe dit via www.sprookjeheerenveen.nl

Kom helpen als vrijwilliger

Heb je iets met sprookjes? Wil je helpen om de schoolkinderen in het theater naar hun plek te brengen of helpen met het werven van sponsoren? Of wil je je op een andere manier inzetten om de traditie van Sprookje Heerenveen voort te zetten. Er zijn genoeg mogelijkheden en zijn ook blij met nieuwe ideeën en inspiratie. Lijkt je dit leuk? Meld je aan met je contactgegevens (naam en telefoonnummer) via info@sprookjeheerenveen o.v.v. vrijwilliger. Gaan we zo snel mogelijk met je in gesprek om te kijken welke rol het beste bij jou past.

Help het sprookje mogelijk maken…

Ons doel is dan ook om deze passie met zoveel mogelijk kinderen en volwassenen te kunnen blijven delen. Om dit te kunnen vervullen hebben we uw steun ook hard nodig. We kunnen als vrijwilligers veel, maar hebben ook te maken met diverse noodzakelijke kosten, denk aan diverse materialen (schmink, rekwisieten), huur Posthuis Theater (deels gesponsord), techniek en veel meer.

Wij vragen betrokken particulieren en bedrijven die onze grote liefde voor het traditionele Sprookje Heerenveen delen ons financieel te steunen. Ook de komende decennia wil Sprookje Heerenveen van zich blijven laten horen & zien.

Wilt u een vrijwillige bijdrage overmaken?

Dat kan heel eenvoudig op de website www.sprookjeheerenveen.nl via de pagina doneren & sponsoren met iDEAL. Maar u kunt uw persoonlijke donatie ook overmaken op rekeningnummer NL62 INGB 0672 3595 45 t.n.v. Stichting Sint Nicolaassprookje Heerenveen o.v.v. ‘Het Sprookje mogelijk maken…’. Namens alle vrijwilligers, dank je wel!