Pontjes Langweer, Broek en Boornzwaag blijven deze maand varen in weekenden

Cultuur en uitgaan
Pontjes blijven in november varen Foto ThomasVaer
Pontjes blijven in november varen Foto ThomasVaer

FRYSLÂN - Vorig jaar werd er met een aantal pontjes een proef gedaan om ze ook in november door te laten varen. De pilot van VVV Waterland van Friesland bleek aan te slaan bij voetgangers en fietsers. Daarom zullen ook deze maand een aantal van de oversteken blijven varen. De pilot is inmiddels overgenomen door Dagrecreatieve Netwerken met de bedoeling deze verder in de provincie uit te zetten. De pont Hooidammen-Veenhoop bij het Nationaal Park de Alde Feanen is de eerste buiten Zuidwest Friesland die eveneens langer in de vaart blijft. ,,Op deze manier wordt er met elkaar gewerkt aan een steeds gastvrijer Friesland buiten het zomerseizoen’’, zegt de organisatie.

De pontjes die in de weekenden langer blijven doorvaren tot eind november zijn Rufus in Broek, Droech oer de Feart bij Gaastmeer, de Woudfennen bij Boornzwaag, It Oerset bij It Heidenskip en de Langwarder Feart bij Langweer. De pont Hooidammen-Veenhoop bij het Nationaal Park de Alde Feanen vaart deze maand nog elke dag door en in november in de weekenden. ,,Vanaf maart volgend jaar varen al deze pontjes ook weer elk weekeinde”, vertelt Margreet Dröge van Dagrecreatieve Netwerken, onderdeel van het beleidsprogramma Gastvrij Fryslân 2028 van de Provincie Friesland. ,,Bij de pontjes zijn nieuwe borden geplaatst die precies aangeven wat de vaartijden zijn. We maken het toerist en inwoner graag aangenaam.”

Pontjes cruciaal onderdeel van routes
Het doorvaren van de pontjes in de herfst is een positief vervolg op de pontjespilot van VVV Waterland van Friesland in 2021. Terugkijkend op die pilot luidt de conclusie dat er sprake is van een bijzonder gastvrij actie. Vooral in november werd er veel gebruikgemaakt van de pontjes. Komend jaar wordt om die reden de maand maart toegevoegd als proef. ,,De pontjes zijn een cruciaal onderdeel van het vijfsterrennetwerk aan fiets- en wandelpaden dat wij in Friesland hebben”, zegt Margreet. “Zij verbinden de routes. Doordat ze doorvaren kunnen toeristen en inwoners blijven fietsen en wandelen. Dat is mooi, want bewegen is gezond.”

Lokken toeristen
Via de opgave Dagrecreatieve netwerken wordt er niet alleen gewerkt aan het verbinden, maar ook aan het verrijken van de routes. Dat gebeurt met allerlei extra activiteiten. “Hiervoor werken we samen met onder meer ondernemers, regiomarketingorganisaties, gemeentes en recreatieschap Marrekrite. Zo zijn we de stempelkaart ‘Stempelen voor Bierenburg’ aan het ontwikkelen”, vertelt Margreet. ,,Hiermee kunnen mensen bij elk pontje een stempel krijgen. Een volle kaart geeft recht op een verwarmend drankje bij een van de deelnemende horecagelegenheden langs de route. Ook rondom de intocht van Sinterklaas hebben we wat leuks bedacht. Op zondag 13 november ligt er lekkers op de pontjes.”

Route met een verhaal
Een ander mooi voorbeeld van de samenwerking vindt plaats op zaterdag 19 november. Dan kunnen wandelaars en fietsers tussen 11.00 en 16.00 uur meedoen aan de route ‘Brekkenpaad met Verhaal’. De zeventien kilometer lange route is georganiseerd door bezoekerscentrum Mar en Klif. Op diverse plekken vertellen landschapsambassadeurs verhalen over de geschiedenis en natuur van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. De route is mogelijk doordat Droech oer de Feart bij Gaastmeer blijft varen. De routekaart staat op www.nationaallandschap.frl/brekkenpaad. Alle pontjesactiviteiten zijn te vinden op www.friesland.nl/pontjes.